eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A FIFA etikai bizottsága Blatter és Platini ellen szankciókat kér

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága szankciókat kér Joseph Blatter FIFA-elnök és Michel Platini, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke ellen.

Az etikai bizottság szombaton közleményben jelentette be, hogy befejezte a vizsgálatát Blatter és Platini ügyében, és ezek alapján kéri az illetékes testületet, hogy szankcionálja a két sportvezetőt. Részleteket személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme miatt most nem hoztak nyilvánosságra.

A FIFA és az UEFA vezetőjének munkáját korrupciós vádak miatt október 8-án kilencven napra felfüggesztette a FIFA etikai bizottsága.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított esélyesnek Blatter utódjának. Azt mindketten jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek az eltiltásuk ellen, ráadásul Platini szeretne indulni a FIFA február 26-ára kiírt elnökválasztásán. A francia vezető pályázatával azonban a szervezet ad hoc választási bizottsága az eltiltás miatt nem foglalkozott, így az UEFA-elnök hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.

Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek, és a FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini.

Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×