eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elhunyt Jonah Lomu, az új-zélandi rögbicsapat ikonikus alakja

Elhunyt Jonah Lomu, az All Blacks rögbicsapat ikonikus alakja, a legendás Dél-Afrikai világbajnoki döntőjének központi alakja, az első világhírű rögbi szupersztár - adta hírül a BBC brit hírportál.

Jonah Lomu-t az 1995-ös Dél-Afrika elleni világbajnokságon ismerte meg a közönség széles körben, úgy, hogy a világbajnokság döntőjét végül az All Blacks akkor elvesztette - emlékezett a BBC. Jonah Lomu 63 meccsen 37 célt szerzett az új-zélandi csapatnak 1994 és 2002 között.

Tongai bevándorló szülők gyermekeként 1994-ben mutatkozott be először a franciák ellen Christchurch-ben.

A csúcson az 1995-ös és az 1999-es világbajnokságon volt, rettegésben tartotta a védőket nemcsak a méreteivel - 192 centiméteres magasságával és 119 kilogrammos súlyával - hanem sebességével is.

Annak ellenére, hogy sohasem nyert világbajnokságot, a dél-afrikai Bryan Habana-val holtversenyben a legtöbb célt vitte: 11 játék alatt 15 célt.

Amellett, hogy hazájában több helyi csapatnak is tagja volt, tíz alaklommal a wales-i Cardiff Blues-ban is játszott 2005 és 2006 között, a visszavonulása előtti időben.

Egy nagyon ritka és súlyos veseproblémát diagnosztizáltak nála 1996-ban, ami miatt abba kellett hagynia a játékot. 2004-ben vesetranszplantáción esett át, a szerv működése azonban 2011-ben leállt, és a szervezete kivetette magából a donorszervet.

"Lomu halála teljesen váratlan volt. Kedden tért vissza Nagy-Britanniából, a Rögbi Világbajnokság után" - mondta John Mayhew a család szóvivője egy új-zélandi televíziónak. Felesége és két fia gyászolja.

"Jonah legenda volt a játékunkban, és sok rajongója szerette itt és világszerte" - mondta Steve Tew, az új-zélandi rögbicsapat vezérigazgatója.

"Nincsenek szavak, szívből együtt érzünk Jonah családjával." - fogalmazott.
Lomu volt az első világhírű rögbi szupersztár - mondta a BBC-nek Jonathan Coleman új-zélandi sportminiszter.

Példakép volt a polinéz emberek számára, az utóbbi években pedig a vesebetegség elleni küzdelemben a krónikus betegségekben szenvedők számára is - idézte az új-zélandi sportminiszter szavait a BBC.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×