Elhunyt Jonah Lomu, az új-zélandi rögbicsapat ikonikus alakja

Infostart
2015. november 18. 17:02
Elhunyt Jonah Lomu, az All Blacks rögbicsapat ikonikus alakja, a legendás Dél-Afrikai világbajnoki döntőjének központi alakja, az első világhírű rögbi szupersztár - adta hírül a BBC brit hírportál.

Jonah Lomu-t az 1995-ös Dél-Afrika elleni világbajnokságon ismerte meg a közönség széles körben, úgy, hogy a világbajnokság döntőjét végül az All Blacks akkor elvesztette - emlékezett a BBC. Jonah Lomu 63 meccsen 37 célt szerzett az új-zélandi csapatnak 1994 és 2002 között.

Tongai bevándorló szülők gyermekeként 1994-ben mutatkozott be először a franciák ellen Christchurch-ben.

A csúcson az 1995-ös és az 1999-es világbajnokságon volt, rettegésben tartotta a védőket nemcsak a méreteivel - 192 centiméteres magasságával és 119 kilogrammos súlyával - hanem sebességével is.

Annak ellenére, hogy sohasem nyert világbajnokságot, a dél-afrikai Bryan Habana-val holtversenyben a legtöbb célt vitte: 11 játék alatt 15 célt.

Amellett, hogy hazájában több helyi csapatnak is tagja volt, tíz alaklommal a wales-i Cardiff Blues-ban is játszott 2005 és 2006 között, a visszavonulása előtti időben.

Egy nagyon ritka és súlyos veseproblémát diagnosztizáltak nála 1996-ban, ami miatt abba kellett hagynia a játékot. 2004-ben vesetranszplantáción esett át, a szerv működése azonban 2011-ben leállt, és a szervezete kivetette magából a donorszervet.

"Lomu halála teljesen váratlan volt. Kedden tért vissza Nagy-Britanniából, a Rögbi Világbajnokság után" - mondta John Mayhew a család szóvivője egy új-zélandi televíziónak. Felesége és két fia gyászolja.

"Jonah legenda volt a játékunkban, és sok rajongója szerette itt és világszerte" - mondta Steve Tew, az új-zélandi rögbicsapat vezérigazgatója.

"Nincsenek szavak, szívből együtt érzünk Jonah családjával." - fogalmazott.
Lomu volt az első világhírű rögbi szupersztár - mondta a BBC-nek Jonathan Coleman új-zélandi sportminiszter.

Példakép volt a polinéz emberek számára, az utóbbi években pedig a vesebetegség elleni küzdelemben a krónikus betegségekben szenvedők számára is - idézte az új-zélandi sportminiszter szavait a BBC.