eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szabados Gábor: a botrányoktól nem lesz kevésbé népszerű a labdarúgás

A labdarúgást jóval kevésbé rendíti meg egy korrupciós botrány, mint bármely más sportágat - mondta Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Én egészen biztos vagyok abban, hogy nem vagy csak minimálisan kevesebb néző ül majd le a következő labdarúgó vb során televíziós készülékek elé, legyen az akár Oroszországban, akár Katarban vagy bármilyen más olyan helyszínen, amellyel kapcsolatban egyébként vannak fenntartásaink, csak azért, mert azt gondoljuk, hogy itt a FIFA-ban mindenféle fekete ügyek történtek a helyszín kijelölésénél vagy bármilyen más eseménynél."

Szabados Gábor szerint míg az atlétikában, ahogy korábban a kerékpár esetében szponzorok fordulhatnak el a sportágtól a dopping-botrány hatására, addig a labdarúgás esetében, ha fel is állna egy szponzor, jönne helyette másik.

"Ez még mindig nem az a szint, ami a labdarúgást meg tudja rendíteni, ugye ne felejtsük el, hogy jövőre lesz egy elnökválasztás a FIFA-ban, ahol remélhetőleg egy olyan jelölt fog nyerni, aki képes lesz egy megtisztulást elindítani vagy legalábbis olyan képet festeni magáról, hogy ő más mint a korábbi vezetés és ilyen értelemben valamennyire a FIFA hitelét vissza tudja adni, még ha talán ezt teljesen már nem is lehet megtenni."

Így a korrupciós botrány minimális hatással lehet a labdarúgás népszerűségére és támogatottságára - tette hozzá Szabados Gábor.

Az orosz dopping-botrányról a sportközgazdász azt mondta: jelentősen befolyásolhatja az olimpiai felkészülést.

"Nincs egész egy év az olimpiáig, már mindenki kezd a célegyenesbe fordulni. Ez a dolog pedig még messze nincs a végénél, könnyen lehet, hogy az olimpia előtt nem sokkal születnek ítéletek, eltiltások például. Az biztos, hogy az érintett sportolókat - orosz atléták - nagyban befolyásolhatja, de ez kihathat bármi másra, hiszen nem tudják, milyen versenytársak ellen készüljenek. Természetesen próbálják a legjobbat kihozni magukból, de azért mentálisan ez nem egy könnyű feladat. Ez akár eljuthat odáig is, hogy sokak szereplését, akik egyébként versenyeznek majd az olimpián, olyan mértékben befolyásolja, hogy nem tudják a legjobb formájukat nyújtani" - fogalmazott Szabados Gábor.

A sportközgazdász kijelentette: "az olimpia mindig teljes értékű. Gondoljunk azokra a sportolókra, akik 1980-ban Moszkvában vagy 84-ben Los Angelesben nyertek érmeket. Az ő sikereiket kisebbnek gondoljuk, mert az egyiken az Egyesült Államok és szövetségesei, a másikon pedig a szocialista országok nagy része nem vett részt? Románia kiválóan szerepelt Los Angelesben, mert egy csomó sportágban, amelyekben a szocialista országok voltak jók, tudtak dominálni, ez igaz, de a megszerzett érmeket, helyezéseket, főleg tíz-húsz-harminc év távlatából nem gondoljuk gyengébbnek."

Hanganyag: Exterde Tibor, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×