eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Még csak most indult el a doppinglavina

Nemcsak Oroszországban folyhatott államilag támogatott doppingolás - mondta a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak. Tiszeker Ágnes megtisztulást sürget, de nem látja kivitelezhetőnek a folyamatot a riói olimpiáig. Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak hangsúlyozta: közvetlen és közvetett hatásai is lehetnek a doppingbotránynak.

"Nem lepődtem meg, de nagyon megrázó és sokkoló volt számomra is végighallgatni, ami a sajtótájékoztatón elhangzott. Az üzenet pedig az, hogy meg kell tisztulnia mind a sportnak, mind egyes országoknak doppingellenőrzés szempontjából" - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak.

Hangsúlyozta: a most felrobbant doppingbomba az NDK-s időket idézi, csak éppen nem utólag, hosszú évek elteltével akadnak fenn a rostán sportolók, edzők, sportvezetők, ráadásul a vádak szerint az orosz titkosszolgálatnak és állami vezetőknek is közük van az ügyhöz.

"Kemények a vádak, minták manipulálták a vizsgálatok eredményeit, megfélemlítettek vagy zsaroltak embereket, és olyan szervezetek életébe, munkájába szóltak bele, amelyeknek elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: rendszerprobléma van a sportban, a doppingellenőrzésben, a WADA is sáros, hiszen egy általa akkreditált laboratóriumban történhettek a törvénytelenségek, csalások.

"A vizsgálóbizottság elnökének a szájából az utolsó mondat úgy hangzott, hogy Oroszországban nemcsak az atlétikát vádolják ezzel a szisztematikus doppingolással, hanem más sportágakat is, de a világban más országokkal is van probléma. Ahhoz, hogy a rendszer hitelességét és azoknak az embereknek a becsületét vissza tudjuk állítani, akik tisztán végzik a munkájukat, a WADA nagyon kemény eljárására lesz szükség. Meg kell tisztulnia országoknak és sportágaknak" - mondta Tiszeker Ágnes.

Mint mondta, ez nagy feladat, de úgy véli, a lavina még csak most indult el a megrázó bejelentéssel, és sok meglepetésre fény derülhet, illetve sok hely ki fog cserélődni a rendszerben.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy van-elég kapacitása a doppingellenőrző laboratóriumoknak, Tiszeker Ágnes úgy válaszolt:

"Kell, hogy legyen elegendő kapacitásuk a doppingellenőrző laboroknak, hiszen a WADA-akkreditált laborért a WADA felelősséget vállal. Nem lesz könnyű, de szükség van elég kapacitásra és forrásra. Nincs más lehetőség, mint keményen lecsapni és ellenőrizni."

Tiszeker Ágnes elmondta, hogy mint doppingellenőrző szervezet, már érezték ezt a szigort, hiszen ebben az évben auditálta őket a WADA.

"Szinte már az ellenségességig menő hangulatban kérték be minden egyes tevékenységünknek a legapróbb bizonyítékát, dokumentumát és háttéranyagát, tehát egy nagyon komoly auditon mentünk keresztül. De örömmel mondhatom, hogy teljes egészében megfeleltünk az auditnak. Magyarország és a magyar doppingellenőrző szervezet megkapta az úgynevezett teljes megfelelőségi státuszt. Éreztük, hogy ezt nagyon komolyan és aprólékosan végzi a WADA. Nyilván már tudták, hogy mindezt miért csinálják. Ezen át kell esnie minden országnak, minden nemzeti doppingellenes szervezetnek és WADA-akkreditált labornak. Másképp nem tud a rendszer egységesen, standard körülmények között, minden sportolóra egyformán vonatkozva működni" - fogalmazott a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes szerint az ellenőrzés nem fog befejeződni a riói olimpiáig, de meg kell történnie, és nyilván azokkal a sportágakkal és országokkal fogják kezdeni, akik körül a gyanú nagyon erős.

"Kenya egészen biztos az élen szerepel az ellenőrizendő országok körében, lehet hallani Jamaicáról is, mert ott is voltak már problémák, de lesznek még országok, akik látókörbe kerülnek majd" - fűzte hozzá Tiszeker Ágnes.

A WADA azok után kezdett nyomozásba az oroszok ellen, hogy tavaly a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják: az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva először visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A 350 oldalas WADA-jelentés - többek között - örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×