eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Vági Márton: minden más kudarc lenne

Óriási lökést adna a magyar labdarúgásnak, ha a válogatott a norvégok ellen sikerrel vívná meg a pótselejtezőt, és kijutna a jövő nyári franciaországi Európa-bajnokságra - mondta Vági Márton, az MLSZ főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

A sportvezető szerint egyértelmű cél, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szerepeljen az Eb-n.

"Minden más kudarc lenne. Elindult egy folyamat 2010 óta a magyar labdarúgásban, a sportág sok-sok segítséget kapott, amelynek egy részéről azt mondtuk, hogy annak az eredménye lassan fog beérni, 6-8-10 év után lesz megtapasztalható. A 2010-ben elindult folyamatban 2015 végén valamilyen eredményt már fel kell mutatni. Az, hogy Európában 54 tagállamból bejusson 23-ba a magyar labdarúgás, szerintem hosszú és rövid távon is most már egy elvárható cél" - hangsúlyozta Vági Márton.

A sportvezető a kijutás esetleges hatásáról is beszélt.

"Életet adna, rendkívül nagy pozitív lökést a kijutás. Ha nem jutnánk ki, akkor sem kerülnénk szakadékba. Azt gondolom, egy 30-40 éve tartó folyamatban vagyunk, nem állna itt meg semmi, a gyerekek nagyon szeretik a játékot, boldog mosollyal mennek ezután is a klubokba. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt tartsuk életben, a gyerekek lelkesedését, vágyát, hogy labdarúgók legyenek. Amiben viszont kötelező előrelépni, az az, hogy a játékosokkal, gyerekekkel foglalkozó edzők szakmai minősége, elhivatottsága erősödjön" - mutatott rá a főtitkár.

Az első meccset jövő csütörtök Norvégiában, a visszavágót november 15-én a Groupama Arénában játsszák.

Vági Márton a Transparency International összegzése kapcsán, amely több kockázatot is felvet, a műsorban kijelentette: nem korrupt a magyar sportfinanszírozás rendszere. A sportvezető szerint a TAO igen hasznos.

"Egész Európában bárhol bemutatjuk ezt a rendszert, mindenki azt mondja, hogy nagyon jó, és gondolkodnak azon, hogy átveszik, követik. Magát a rendszert az Európai Unió nagyon gondos, másfél éves tanulmányozás után hagyta jóvá. Ezt követően egy olyan tanulmány, amely feltételezéseket mond, tehát nem elsősorban állít, nem azt mondja, hogy korrupt a rendszer, hanem azt, hogy a korrupció lehetősége benne van a rendszerben, nem jó. Feltételes dolgokat állít, miközben a rendszer már négy éve működik. Azt gondolom, hogy ha valami már négy éve működik, akkor nem azt kell mondani, hogy mi rejlik benne, és mi fog itt következni, hanem azt kell mondani, hogy korrupt a rendszer vagy nem. Ha azt mondja, hogy korrupt a rendszer, akkor pedig azt tényekkel bizonyítania kell" - tette hozzá az MLSZ főtitkára.

A vezető a magyar sportfinanszírozásról is beszélt.

"Szerintem nem korrupt, a TAO végképp nem korrupt. A tanulmány készítői összekevernek TAO-t és stadionépítést, összekeverik a látványsportágat a többi sportággal, összekeverik az ellenőrt és a jóváhagyót egy intézményen belül" - mutatott rá.

Vági Márton hangsúlyozta, hogy a pályázóknak szigorú beszámolási kötelezettségük van.

Hozzátette, hogy amióta az MLSZ egyik osztálya is részese az ellenőrzésnek, az 1500 vizsgálatból 300 esetben állapítottak meg különféle szabálytalanságokat, ezek azonban minden esetben arányos büntetésekkel járnak.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×