Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Transat Jacques Vabre - Fa Nándor az ötödik helyen áll

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ötödik helyen áll Fa Nándor és Perényi Péter a Spirit of Hungary nevű hajóval a Transat Jacques Vabre (TJV) kétszemélyes vitorlásverseny harmadik napjának reggelén.

A magyar csapat tájékoztatása szerint a duó nehéz, szeles éjszakán van túl. Több hajó is problémákkal küzd, ketten feladták a versenyt, de Fa és Perényi nem kockáztatott ésszerűtlenül, ennek köszönhetően jól halad.

Fa Nándor előzetesen azt mondta, mintegy háromhetes útra számít a brazíliai Itajaí városáig.

A két évtizede a leghosszabb transzatlanti, korábban a Kávé útja néven ismertté vált verseny résztvevői Észak-Franciaországból hajóztak ki a La Manche csatornán, majd dél-nyugati irányban átvitorlázva az Atlanti-óceánt, 5400 tengeri mérföldet tesznek meg a célig. A TJV célállomása idén is a brazíliai Itajaí városa, mely Rio de Janeirótól 1000 kilométernyire van délre.

A versenyen négy kategóriában 42 hajó és 84 vitorlázó indul. A 60 lábasok (IMOCA hajóosztály) között húsz vitorlás rajtolt el olyan neves hajósokkal, mint a brit Alex Thomson, a francia Armel Le Cléach, Marc Guillemot és az egyformán Vendée Globe-győztes Vincent Riou, valamint Michel Desjoyeaux. Ennek a hajóosztálynak világbajnoki verseny a TJV, egyben felkészülés a jövő évi Vendée Globe szóló földkerülő viadalra.