Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új campust kap a Testnevelési Egyetem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány felkérésére készülő koncepció több területet is érint. Várhatóan a Testnevelési Egyetem közelében lévő Alkotás utca-Csörsz utca csomópontjában épül majd az intézmény új campusa - mondta az InfoRádiónak Mocsai Lajos, az egyetem rektora.

"A Testnevelési Egyetem egy fejlesztési koncepciót dolgozott ki és rakott a kormány elé az elmúlt fél évben. Ezt a tűz előtti héten tárgyalták volna, azonban a kormánytagok nemzetközi kötelezettsége miatt egy héttel eltolódott. Eközben megtörtént a sajnálatos esemény" - számolt be az előzményekről Mocsai Lajos, az egyetem rektora az InfoRádiónak.

Mint mondta, a kormányülésen olyan határozat született, hogy december 2-ig a Testnevelési Egyetem világhírnevéhez méltó campus alakítható ki, abban a környezetben, ahol most is van, tehát az Alkotás úton és a Csörsz utcai pályán.

"Kidolgozzuk azt is, hogy tartalmilag melyek azok a követelmények, amely a mostani intézeti rendszerhez potenciálisan megfelelő biztosítékot adnak a fejlődéshez. Minden olyan újsághír, amely ezzel ellentétes, teljes mértékben megalapozatlan" - hangsúlyozta Mocsai Lajos.

"A Testnevelési Egyetem jövőjével kapcsolatban 6-8 olyan területet vizsgáltunk meg, ahol mind földrajzilag, mind a megközelítés szempontjából, mind a fejleszthetőséget tekintve, illetve más kutatóintézetekke szimbiózisban együtt tudtunk volna működni és dolgozni" - fogalmazott a rektor.

Az egyetem rektora azt is elmondta, hogy részben környezetvédelmi, részben régészeti okokból, harmadrészben pedig a fejleszthetőség korlátok miatt úgy döntöttek, hogy a mostani környezetben, egy megváltozott, megnövelt területen szeretnének továbbfejlődni. Ezt az igényt terjesztik majd a kormány elé.

"Ez a mi részünkről a Csörsz utcai pályára vonatkozik, ahol egy sokszínű, racionális, több ezer négyzetmétert magába ölelő, sporttudományos, illetve sportfelületeket adó központi épület, és a Csörsz utcai pálya áttervezésével egy nemzetközi szintű létesítmény alakulna ki" - fogalmazott Mocsai Lajos.

Az egyetem szakegyetemi és sporttudományos feladataira a TF mostani területén, illetve környezetében keresnek olyan megoldást, amely az egyetem jövőjéhez megfelelő környezet adhat.

Hanganyag: Szabó Gergõ