eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Elhalaszthatják a FIFA elnökválasztásának időpontját

Egybehangzó sajtóértesülések szerint elhalaszthatják a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség február 26-ra kitűzött rendkívüli kongresszus időpontját a sportszervezet korrupciós ügyei miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága október 20-ra összehívott rendkívüli ülésén tárgyalhat a következő elnök megválasztásának időpontjáról, és várhatóan elhalasztják az eredetileg kiírt február 26-ra kitűzött rendkívüli kongresszus időpontját.

Addig maradt volna ugyanis a posztján Joseph Blatter a FIFA elnökeként, azonban a svájci sportdiplomatát és Michel Platinit, az európai szövetség vezetőjét, FIFA-alelnököt a szervezet etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztette tisztségéből.

A halasztásról a FIFA végrehajtó bizottsága dönthet, amelynek német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte. A Reuters hírügynökség két forrásból is úgy értesült, hogy biztosan elhalaszthatják a rendkívüli kongresszus időpontját.

Eközben hétfőn a korábbi svájci válogatott Ramon Vega közölte, fontolgatja, hogy versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáért. A 44 éves korábbi védő a BBC-nek azt mondta, tiszta lappal érkezik, és a futball, illetve a pénzügyi világ területéről is van tapasztalata. A 23-szoros válogatott Vega játékosként a Grasshoppersben, a Tottenham Hotspurben és a Celticben is szerepelt, 2003-as visszavonulása után pedig a pénzügyi szektorban dolgozott.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát a FIFA elnöki posztjáért. Mellette korábban Platini, az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

A 79 éves Joseph Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - korában a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig kiderült, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás Michel Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen a FIFA 14 munkatársát és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. A katari és az orosz világbajnokság odaítélése miatt a FIFA-t és Joseph Blattert is rengetegen támadták, leginkább azért, mert gyanús körülmények miatt kapták meg a katariak a rendezés jogát.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×