Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhalaszthatják a FIFA elnökválasztásának időpontját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egybehangzó sajtóértesülések szerint elhalaszthatják a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség február 26-ra kitűzött rendkívüli kongresszus időpontját a sportszervezet korrupciós ügyei miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága október 20-ra összehívott rendkívüli ülésén tárgyalhat a következő elnök megválasztásának időpontjáról, és várhatóan elhalasztják az eredetileg kiírt február 26-ra kitűzött rendkívüli kongresszus időpontját.

Addig maradt volna ugyanis a posztján Joseph Blatter a FIFA elnökeként, azonban a svájci sportdiplomatát és Michel Platinit, az európai szövetség vezetőjét, FIFA-alelnököt a szervezet etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztette tisztségéből.

A halasztásról a FIFA végrehajtó bizottsága dönthet, amelynek német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte. A Reuters hírügynökség két forrásból is úgy értesült, hogy biztosan elhalaszthatják a rendkívüli kongresszus időpontját.

Eközben hétfőn a korábbi svájci válogatott Ramon Vega közölte, fontolgatja, hogy versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáért. A 44 éves korábbi védő a BBC-nek azt mondta, tiszta lappal érkezik, és a futball, illetve a pénzügyi világ területéről is van tapasztalata. A 23-szoros válogatott Vega játékosként a Grasshoppersben, a Tottenham Hotspurben és a Celticben is szerepelt, 2003-as visszavonulása után pedig a pénzügyi szektorban dolgozott.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát a FIFA elnöki posztjáért. Mellette korábban Platini, az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

A 79 éves Joseph Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - korában a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig kiderült, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás Michel Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen a FIFA 14 munkatársát és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. A katari és az orosz világbajnokság odaítélése miatt a FIFA-t és Joseph Blattert is rengetegen támadták, leginkább azért, mert gyanús körülmények miatt kapták meg a katariak a rendezés jogát.

Hanganyag: Szabó Gergõ