Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A harmadik hely a cél a női futball-válogatott számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar női labdarúgó-válogatott a német és az orosz együttes mögött reálisan a harmadik helyért küzdhet az Európa-bajnoki selejtezősorozatban - mondta az InfoRádiónak Dénes András, a Magyar Labdarúgó Szövetség női szakágvezetője. Hozzátette: a női futballt meg kell ismertetni a családokkal, így szélesebb tömegbázisa lehet a női focinak is.

A női labdarúgásra általában jellemző, hogy sokkal merevebbek az erőviszonyok, mint a férfi futballban. Az előző világbajnoki selejtezősorozatban például összesen két olyan csoport is volt, ahol a csoportgyőztes végül is nem maximális teljesítménnyel nyerte meg a saját csoportját - mondta Dénes András.

Kiemelte: számunkra az tűnik ma realitásnak, hogy Németország és Oroszország csapata erősebb, mint a miénk, a végelszámolásnál pedig a horvátokat és a törököket feltétlenül meg kell előznünk.

De ezzel együtt természetesen az a célunk, hogy az oroszok és a többiek ellen is jó mérkőzéseket tudjunk játszani. Az igazi célkitűzés pedig az, hogy a csapat végig versenyben legyen a második helyért. Ha ez sikerülne, óriási bravúr lenne - fogalmazott a női szakágvezető.

A női futball fejlesztése két nagy irányt érinthet: egyrészt a női futball társadalmi hatásait, másrészt a sportszakmai sikereket. Az UEFA és a FIFA álláspontja is az, hogy a női labdarúgás, a nők közös sportolása nagyon komoly társadalmi jelenség, amelyben a gazdaságitól a társadalmi haszonig minden benne van. De természetes, hogy a sportszakmai sikerek is fontosak, az eredményesség, a minél jobb futball - fejtette ki a szakember.

A vezérszavam a regionalitás és a tömegesítés - hangsúlyozta Dénes András. A cél az, hogy minél többen futballozzanak, minél többen szeressék a labdarúgást, mert ennek komoly haszna lehet más területeken is.

A férfikluboknak segítő kezet kell nyújtaniuk a női klubok számára, de ebből a férfi klubok is komoly hasznot húzhatnak - tette hozzá. Egyrészt helyben is és országos szinten is megnő az a női döntéshozói réteg - ide értve az anyákat és a leendő anyákat -, akik a labdarúgásra pozitívan tekintenek. Másrészt a családok életében is - ahol fiú és lány gyermek is van a családban - egészen más a család hétvégi programja, ha a kislány is focizik - részletezte.

Amit nem ismernek az emberek, azt nem szerethetik. Az a munka, amit az MLSZ az elmúlt két-három évben elvégzett - ide tartozik például az, hogy a női bajnokság góljait rendszeresen lehet látni a különböző televíziós csatornákon - elsősorban a megismertetést szolgálta. Mivel valóban voltak pozitív eredmények, azt gondolom, hogy egyre többen látják azt, hogy a női futball komoly érték - emelte ki az MLSZ női szakágvezetője.

Hanganyag: Szabó Gergõ