Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az angolok egyelőre nem támogatják Platini elnökjelöltségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) jelenleg nem támogatja, hogy Michel Platini induljon a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.

Az FA pénteki közleménye szerint amíg nem zárul le a vizsgálat az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit is érintő korrupciós ügyben és nem lesz világos a helyzet, addig "felfüggesztik a támogatást".

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel tisztségéből a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva egyben őket a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén és a tervek szerint februárban távozik - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

A FIFA-nál az elnökválasztást február 26-ra írták ki, ugyanakkor a végrehajtó bizottság vasárnap Zürichben rendkívüli ülésen dönthet az esetleges halasztásról. Az ügyben megszólalt Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) korábbi elnöke is, aki szerint a FIFA teljes végrehajtó bizottságának le kellene mondania.

"A FIFA jelenleg az ügyészek és az FBI kezében van" - mondta Zwanziger.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát FIFA elnöki posztjáért. Al-Husszein és Platini mellett korábban az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatta a pályázatot.