Világsakkfesztivál a Várkert Bazárban

Infostart
2015. október 14. 16:35
Anatolij Karpov is asztalhoz ül szombaton a budapesti Várkert Bazárban, ahol első alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált és a pénzdíjas Highlander Kupát. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója.

Polgár Judit azt szeretné elérni, hogy tíz év múlva ötmillióan egyszerre sakkozzanak a világ minden pontján. Ennek első lépése a szombati Világsakkfesztivál, amit a budapesti Várkert bazárban rendeznek meg. Európából, Chiléből, az Egyesült Államokból, Új-Zélandról és Ausztráliából is csatlakoztak hozzá. A fesztiválon a gyerekeket is számtalan programmal várják - mondta minden idők legjobb női sakkozója az InfoRádiónak.

"A sakk ezer arcát mutatjuk be, sokféle módon. Akár úgy, hogy szimultán beül egy festőművész és egy sakkjátékos festeni, vagy másfél órán át a gyerekek sakk koronát készítenek. A Sakkpalota programban képességfejlesztő pályákat lehet kipróbálni. Marcipánból sakkfigurát készítünk. Lesz sakkoktatás, interaktív tábla, ahol sakkos elemeket fogunk bemutatni, és van egy applikáció, ami egész nap kipróbálásra ad lehetőséget a gyerekeknek. Lesz ifjúsági meccsünk is, ahol négy tehetséges magyar gyerek játszik interneten keresztül."

A budapesti Világsakkfesztiválon rendezik meg a pénzdíjas Highlander Kupát. A résztvevőkről Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség sajtófőnöke szolgált információkkal a Várkert Bazár előtt tartott sajtótájékoztatón.

"Velünk lesz Anatolij Karpov, aki 1975 és 1985 között világbajnok, 1993 és 1999 között pedig FIDE-világbajnok volt. Velünk lesz Rusztam Kaszimdzsanov üzbég sakknagymester, aki 1994-ben Szegeden a 16 évesek között világbajnoki harmadik lett, 1998-ban Ázsia-bajnokságot nyert, 2004-ben pedig FIDE-világbajnok volt. A magyarok közül játszik Balogh Csaba, aki 16 évesen egyéni Európa-bajnokságot nyert, ugyanebben a korosztályban csapat világbajnok és Európa-bajnok lett. Mára a magyar válogatott oszlopos tagja, velük tavaly a 2014-es sakkolimpián ezüstérmet szerzett. Két alkalommal is Az év magyar sakkozójának választották. A másik magyar játékos Gledura Benjámin, egy fiatal tehetség, aki már tíz évesen Európa-bajnoki címet szerzett. 16 évesen nemzetközi mester, és a felnőtt válogatott keret tagja, legutóbb most nyert három Európa-bajnoki címet, egyet csapatban, kettőt pedig egyéni számban."

A Magyar Sakkszövetség elnöke, Seszták Tamás szerint a Sakkvilágfesztivál egyéni teljesítmények közösségi élményét nyújtja a kilátogatóknak, akik fantasztikus játékosokat, igazi példaképeket láthatnak az asztaloknál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást