eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Világsakkfesztivál a Várkert Bazárban Karpovval és Kaszimdzsanovval

Szombaton rendezik meg a Várkert Bazárban az első Világsakkfesztivált, amelynek ötletgazdája és főszervezője Polgár Judit, s amelyen asztalhoz ül az orosz Anatolij Karpov és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov is.

A rendezvény keddi sajtótájékoztatóján minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár azt mondta, nyolc évvel ezelőtt gondolkodott el először egy ilyen esemény megszervezésén, a célja és álma pedig az, hogy tíz éven belül elérje: az adott napon egyszerre ötmillióan sakkozzanak a világ minden pontján.

"A mostani, először sorra kerülő fesztiválhoz csatlakoztak Chiléből, az Egyesült Államokból, Új-Zélandról, Ausztráliából, s több helyszínnel Európából is" - tette hozzá Polgár Judit, kiemelve, hogy ez egy ingyenes családi rendezvény, amelynek a legfőbb célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek a sportág "ezer arcát".

Az eseményen megrendezik a pénzdíjas Highlander Kupát, amelyen a korábbi világbajnokok, Karpov és Kaszimdzsanov ellenfele a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagja, Balogh Csaba, valamint a 16 éves nemzetközi mester, Gledura Benjámin lesz. Az első elődöntőt szombat 14 órától rendezik, ekkor Karpov Gledurával, Kaszimdzsanov Balogh-gal csap össze, mégpedig oda-visszavágós rapid partikban, váltott színekkel. Ha a két mérkőzés után döntetlen az állás, villámpartik következnek, s ha itt sem születik döntés, akkor a világosnak öt, a sötétnek négy perce lesz, de utóbbinak ekkor már a döntetlen is elég a győzelemhez.

A sajtótájékoztatón kisorsolták, hogy a döntőbe jutásért sorra kerülő találkozók első összecsapásain Kaszimdzsanov és Gledura játszik világossal, Karpov és Balogh pedig sötéttel. A hatmillió forintos pénzdíjat a négyfős torna győztese viszi el.

Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke azt mondta, fontos, hogy a rendezvény közösségi élményt nyújt bárki számára egy olyan sportággal kapcsolatban, amelyben az egyéni teljesítmény a döntő.

"Mindemellett példaképeket állítunk azok elé, akik még csak most ismerkednek a sakkal, vagy kezdő szinten művelik a sportágat, hiszen fantasztikus játékosokat láthatnak élőben az asztaloknál" - tette hozzá Seszták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×