Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FIFA - A jövő héten eldől, lesz-e rendkívüli végrehajtó bizottsági ülés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága várhatóan jövő héten dönt arról, hogy tart-e rendkívüli ülést Joseph Blatter elnök és Michel Platini alelnök 90 napos felfüggesztése miatt.

A svájci sportvezetőt és az európai szövetséget vezető Platinit - a már korábban menesztett főtitkár, Jérome Valckéhoz hasonlóan - csütörtökön függesztette fel pozíciójából a szövetség etikai bizottsága a FIFA-val szemben folyó korrupciós vizsgálatok nyomán.

A végrehajtó bizottság német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte, s egyetértett vele Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk FIFA-alelnök, az ázsiai szövetség vezetője is.

A FIFA szóvivője pénteken azt közölte, hogy a tagok jövő héten egyeztetnek a szövetség elnöki tisztségét ideiglenesen ellátó Issa Hayatouval, s akkor döntik el, hogy szükség van-e rendkívüli ülésre a soron következő, decemberi rendes megbeszélés előtt.

A 79 éves Joseph Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.