Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszavonult a kerékpározó Ivan Basso

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszavonult a rákbetegségen átesett, kétszeres Giro d'Italia-győztes kerékpározó, Ivan Basso.

Basso korábban úgy nyilatkozott, várhatóan folytatja pályafutását a rákbetegség miatti kezelését követően, de a 2016-os Giro d'Italia olasz körverseny útvonalát bemutató hétfői eseményen kijelentette, hogy inkább a Tinkoff-Saxo csapat vezetőjeként tevékenykedne.

"Minden sportoló tudja, hogy a csillaga nem ragyoghat egész karrierje során. Elkerülhetetlen, hogy egyszer elsötétüljön, egy bölcs sportoló pedig felismeri, amikor elérkezik ez a pillanat, s képes visszavonulni" - mondta a 37 éves olasz versenyző, s hozzátette, nem tudja, hogyan fejezhetné ki legjobban a háláját a sportág felé a 30 éves pályafutásáért, de reméli, idővel megtalálja a módját. "Visszavonultam a versenyzéstől, ez mégsem egy szomorú nap, mert megmarad a kapcsolatom a sportággal. Nagy örömömre szolgál, hogy továbbra is abban a világban maradhatok, amit szeretek."

Az olasz Bassónál idén júliusban diagnosztizáltak hererákot, ezért fel kellett adnia a Tour de France-t. Sikeres műtéten esett át, és augusztusban újrakezdte az edzéseket. A Giro d'Italiá-t 2006-ban és 2010-ben megnyerő kerékpározó 2007-től másfél évet kihagyott, mert doppingszerek használata miatt eltiltották.

Azt mondta, a betegsége is befolyásolta a döntését, bár már a diagnózis előtt is fontolgatta, hogy visszavonul.

"Tudtam volna folytatni, de nem lennék annyira versenyképes, mint korábban, s csak nagy küzdelem árán tudnék célba érni. Nincs értelme cserbenhagyni a rajongóimat, amikor az adrenalin helyébe a félelem lép, akkor itt az ideje visszavonulni" - indokolta döntését Ivan Basso.