eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

FIFA - Blatter nem távozik februárig

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legjelentősebb szponzorai Joseph Blatter elnök azonnali lemondását szorgalmazzák, ő azonban februárig mindenképpen a posztján maradna.

Több hónapos hallgatást törtek meg a FIFA támogatói, ugyanis a szervezetet érintő, május végén kirobbant korrupciós botrány óta nem kommunikálták álláspontjukat a nyilvánosság előtt. Pénteken a Coca-Cola, a McDonald's, a Budweiser és a Visa adott ki közös közleményt, amelyben azonnali távozásra szólítják fel a svájci sportdiplomatát, hétfőn pedig a Hyundai jelezte, a reformok folytatását várja.

Az üdítőital-gyártó vállalat vezetői úgy vélik: a hiteles és tartós reformfolyamat csak akkor vehető komolyan, ha Blatter távozik posztjáról. Hozzátették: minden nap, amit elnökként tölt, tovább rombolja a FIFA hírnevét. Álláspontjuk szerint ez a folyamat csak olyan személy irányításával állítható meg, aki nem érintett a korrupciós botrányban.

"Az elmúlt hetek eseményei tovább rontották a FIFA hírnevét és csökkentették a közbizalmat a jelenlegi vezetéssel szemben. A világ labdarúgásának érdeke Blatter azonnali lemondása, ami a reformfolyamat hitelessége miatt is szükséges" - olvasható a McDonald's közleményében.

A Gazprom, az adidas és a Hyundai nem csatlakozott a közös közleményhez, de a sportszergyártó is nyilvánosságra hozta az álláspontját, ez azonban személyi kérdésekre nem tért ki:

"Többször is hangsúlyoztuk a közelmúltban, hogy alapvető változásokra van szükség a FIFA-nál, ezért a jelenleg zajló reformfolyamatokat kell folytatni átláthatóan és gyorsan".

A dél-koreai autógyártó vállalat hétfőn adott ki egy rövid nyilatkozatot, ebben szintén a gyors és átlátható reformok folytatását sürgette. Érdekesség, hogy a Hyundai elnökének, Csung Mong Kunak az öccse, Csung Mong Jun korábban a FIFA alelnöke volt, most pedig Blatter egyik utódjelöltje.

A 79 éves Blatter ügyvédjén keresztül reagált a négy világcég közleményére, ebben leszögezi, "szilárd meggyőződése, hogy azonnali távozása nem szolgálná a FIFA érdekeit, mert továbbra is képes elősegíteni a reformfolyamatot, ezért februárig nem fog távozni".

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket, noha szeptember vége óta a svájci hatóságok korrupció gyanújával nyomoznak ellene.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×