Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FIFA - Blatter nem távozik februárig

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legjelentősebb szponzorai Joseph Blatter elnök azonnali lemondását szorgalmazzák, ő azonban februárig mindenképpen a posztján maradna.

Több hónapos hallgatást törtek meg a FIFA támogatói, ugyanis a szervezetet érintő, május végén kirobbant korrupciós botrány óta nem kommunikálták álláspontjukat a nyilvánosság előtt. Pénteken a Coca-Cola, a McDonald's, a Budweiser és a Visa adott ki közös közleményt, amelyben azonnali távozásra szólítják fel a svájci sportdiplomatát, hétfőn pedig a Hyundai jelezte, a reformok folytatását várja.

Az üdítőital-gyártó vállalat vezetői úgy vélik: a hiteles és tartós reformfolyamat csak akkor vehető komolyan, ha Blatter távozik posztjáról. Hozzátették: minden nap, amit elnökként tölt, tovább rombolja a FIFA hírnevét. Álláspontjuk szerint ez a folyamat csak olyan személy irányításával állítható meg, aki nem érintett a korrupciós botrányban.

"Az elmúlt hetek eseményei tovább rontották a FIFA hírnevét és csökkentették a közbizalmat a jelenlegi vezetéssel szemben. A világ labdarúgásának érdeke Blatter azonnali lemondása, ami a reformfolyamat hitelessége miatt is szükséges" - olvasható a McDonald's közleményében.

A Gazprom, az adidas és a Hyundai nem csatlakozott a közös közleményhez, de a sportszergyártó is nyilvánosságra hozta az álláspontját, ez azonban személyi kérdésekre nem tért ki:

"Többször is hangsúlyoztuk a közelmúltban, hogy alapvető változásokra van szükség a FIFA-nál, ezért a jelenleg zajló reformfolyamatokat kell folytatni átláthatóan és gyorsan".

A dél-koreai autógyártó vállalat hétfőn adott ki egy rövid nyilatkozatot, ebben szintén a gyors és átlátható reformok folytatását sürgette. Érdekesség, hogy a Hyundai elnökének, Csung Mong Kunak az öccse, Csung Mong Jun korábban a FIFA alelnöke volt, most pedig Blatter egyik utódjelöltje.

A 79 éves Blatter ügyvédjén keresztül reagált a négy világcég közleményére, ebben leszögezi, "szilárd meggyőződése, hogy azonnali távozása nem szolgálná a FIFA érdekeit, mert továbbra is képes elősegíteni a reformfolyamatot, ezért februárig nem fog távozni".

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket, noha szeptember vége óta a svájci hatóságok korrupció gyanújával nyomoznak ellene.