45 éves tapasztalat: a magyar futballisták jók a tizenegyes-párbajokban

Infostart
2015. szeptember 30. 16:31
Ma negyvenöt éve Bicskei Bertalan és a Bp. Honvéd futballtörténelmet írt azzal, hogy a kapus lövésével a katonacsapat megnyerte az európai labdarúgókupák történetének első tizenegyes-párbaját. A magyar klubok azóta is részesei voltak az idegőrlő szétlövésnek - többet nyertek, mint veszítettek. Az inforadio.hu feleleveníti a párharcokat.
Budapesti Honvéd-Aberdeen (KEK, 1970)

A Honvéd Skóciában 3-1-re kikapott, de Kispesten ledolgozta a hátrányt, sőt továbbjutásra állt. A 78. percben Ruzsinszky öngólja ellenben kiegyenlítette az állást. Következtek a tizenegyesek, amelyeknek Bicskei Bertalan lett a hőse: Tichy Lajos, Kocsis Lajos, Marosi László és Vági István után berúgta az ötödiket is, s ezzel továbbjuttatta a Honvédot. Sajnos, a piros-fehérek a következő fordulóban kiestek a címvédő Manchester City ellen.

Pécsi Dózsa-Newcastle United (EVK, 1970)
Néhány héttel később, az akkori harmadik számú kupában a pécsi lila-fehérek is részesei voltak az új módinak. Parádésan szerepeltek, a nemrégiben elhunyt kiváló kapus, Rapp Imre élete egyik legjobb teljesítményével. A pécsiek kezdték a sorozatot. A válogatott védő, Konrád János a bal sarokba lőtt. Utána Bryan "Pop" Robson (nem azonos a későbbi Manchester United-sztárral) a lécre vágta a labdát. A második pécsi játékos, Daka László sem hibázott, a jobb felső sarokba lőtt. Ian Mitchell ugyan nem helyezte rosszul a labdát, de Rapp nagy bravúrral védett. Tüske Csaba válaszként lemásolta Konrád lövését, 3:0. Már a harmadik párban eldőlhetett a továbbjutás: Tommy Gibb igazából semmit sem nyerhetett, de mindent veszíthetett a lövésével. Rapp Imre az ő labdáját is kivédte! Noha az akkori szabályok szerint le kellett rúgni mind a tíz tizenegyest - függetlenül attól, hogy már eldőlt a továbbjutás - a z eufóriában lévő nézősereg berohant a pályára, levegőbe dobálta a pécsi játékosokat, lecibálta róluk a mezeket, a cipőket. A csapatok - finoman szólva is eltérő lelki állapotban és különböző mennyiségű ruhadarabban -, már az öltözőjükbe vonultak, amikor az UEFA ellenőre erősködött (igaza volt...), hogy le kell rúgni a hátralévő négy lövést is. Beletelt egy "kis" időbe, ameddig a legalább 15 000 néző elhagyta a gyepet. Dunai János dr. és Tóth József, illetve a két brit, Frank Clark, majd a kapus Willie McFaul is a kapuba talált. Senkit sem érdekelt. A Pécsi Dózsa, egész Európa figyelmét kiérdemlő bravúrral, továbbjutott. A következő fordulóban kiesett, de helyt állt a Juventus ellen is.

Zseljeznicsar-Ferencváros (UEFA-kupa, 1972)
A Fradi március elején elveszítette 2-1-re itthon az első mérkőzést az elődöntőbe jutásért, de Szarajevóban, nagy bravúrral, megnyerte 2-1-re a másodikat. A bosnyákok a 118. percben kapust cseréltek, Janjus állt be, a tizenegyesölő-specialista. De ez sem segített. Novák Dezső, Páncsics Miklós, Branikovits László, az első három, aki vállalkozott mind bevarrta, majd Megyesi István is. A házigazdák addig egyet hibáztak, így Kű Lajos 4-4-nél futott a labdának. Nem sokat törődött a "specialistával", élete első tétmérkőzésen lőtt tizenegyesével a legjobb négy közé küldte a Ferencvárost. Más kérdés, hogy ott aztán a Wolverhampton ellen éppen a büntetők okozták a zöld-fehérek vesztét.

Újpesti Dózsa-Spartak Trnava (BEK, 1974)
A Megyeri úton a BEK elődöntőjébe jutás volt a tét. Tóth András belőtte, de Jozef Adamec is. Horváth József sem hibázott, ellenben Karol Dobia¹ a lécre lőtte a labdát. Kétgólos előnybe kerülhetett volna a Dózsa, de Kellner Jenő kísérletét Du¹an Kéketi kivédte. Utána Anton Hru¹ecký, Bene Ferenc, Marian ©evèík és Zámbó Sándor is értékesítette a maga lehetőségét - 4-3-ra vezettek a lila-fehérek. Némi meglepetésre a nagyszombatiak ötödik lövőjének a kapusuk jelentkezett. Szentmihályi Antal kivárt, csak az utolsó pillanatban mozdult, így aztán nemhogy kiütötte, megfogta kollégája lövését. A következő pillanatban a labdát az égbe dobta, s úgy ugrott fel, mintha ő maga is követni akarná. A játékosok előbb hozzá rohantak, de már tódultak befelé a nézők százai is, hogy ünnepeljék a csapatot, a legjobb négy közé jutást. A következő körben a kor legjobb csapata, a Bayern München megállította a magyar bajnokot.

Rába ETO-Lokomotív Plovdiv (UEFA-kupa, 1974)
A győriek Bulgáriában 3-1-re kikaptak, majd a visszavágón is hátrányba kerültek, már a 4. percben. Akkor semmi sem ígérte, hogy továbbjuthatnak. Ám az első félidő derekán öt perc alatt három gólt is szereztek Sebők György, Pénzes Mihály és Glázer Róbert révén, s ezzel ledolgozták a hátrányt. Több gól sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett. Jack Taylor, aki néhány héttel korábban a világbajnoki döntőt is vezette, szétlövést vezényelt. Ebben remekeltek a győriek, hatból ötöt belőttek Stolcz János, Pozsgai Lajos, Somogyi József, Horváth László és Sebők révén. A 12. lövésig a vendégek is csak egyet hibáztak, aztán Sztamboliev kísérletét Földes Dénes kivédte, így továbbjutott a Rába. A következő fordulóban a hazai 2-0 ellenére is a Fortuna Düsseldorf túl erősnek bizonyult. Hajduk Split-Diósgyőri VTK (KEK, 1977)
hatodik kísérletre veszített először magyar csapat tizenegyes-párbajt. A Diósgyőri VTK a KEK-sorozat első mérkőzésén, Isztambulban 2-0-ra kikapott a Beºiktaºtól, de a visszavágón, 20 000 néző előtt, szenzációs játékkal nyert 5-0-ra. Fekete László és Oláh Ferenc két-két, Fükő Sándor egy gólt szerzett. A következő körben 2-1-re nyert otthon a Hajduk ellen, majd a spliti 1-2 után tizenegyes-párbajban esett ki. Veréb György hiába védett ki két lövést is, Váradi Ottó, Magyar Balázs és az utolsó lövő, a keresztlécre bombázó Szántó Gábor is hibázott. 


Videoton-Manchester United (UEFA-kupa, 1985)
A márciusi párharcig a Videoton már kiejtette a Dukla Prahát, a PSG-t és a belgrádi Partizant is. A legjobb nyolc között megkapta a Manchester Unitedet, amely ősszel a Rába ETO-t búcsúztatta. Az első mérkőzést az Old Traffordon Stapleton góljával megnyerték ugyan az angolok, de nem tűnt reménytelennek a visszavágó. Annak ellenére sem, hogy a kulcsjátékosok közül Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Májer Lajos és Novath György is hiányzott. Bekerült így a kezdőcsapatba Wittman Géza, Borsányi István és Vaszil Gyula, majd csereként Gömöri Ottó és Faddi Máté is pályára lépett. Wittman Géza a 19. percben szabadrúgás-góljával kiegyenlítette a hátrányát a Videoton - de a hátralévő, a hosszabbítással együtt 100 percben leginkább a tizenegyesekre spórolt. Óriási húzás volt, mert Disztl Péter kivédte Albiston lövését, a fehérváriak meg Gömöri Ottó kivételével mind belőtték a magukét, az utolsót Vadász Imre révén. A Videoton kiverte a Manchester Unitedet, s bekerült az UEFA-kupa elődöntőjébe, majd a Zseljeznicsar kiverése után a fináléba is. 



Hajduk Split-Ferencváros (Bajnokok Ligája, 2001)

A BL-selejtezőben továbblépő dalmát együttes másodszor nyert tizenegyes-párbajt magyarok ellen. Másképpen: az addig elveszített három párharcból kétszer is a Hajduk búcsúztatta a magyar szereplőt. Sem az Üllői úti 90, sem a spliti 120 perc nem hozott gólt, így tizenegyes-párbaj döntött a továbbjutásról. A dalmátok közül csak a később nagy karriert befutó (hogy mást ne emlegessünk, 123-szoros válogatott) Darijo Srna hibázott, a magyar bajnok soraiból előbb a brazil Alex Monken Arruda rontotta el a lövését, majd Dragóner Attila túlságosan lezserül emelt labdáját is hárította Stipe Pletikosa. A Hajduk jutott tovább.




4

Montpellier-Győri ETO FC (Európa Liga, 2010)

Szépen menetelt az ETO a sorozatban. A szlovák FC Nitra (2-2, 3-1), a kazah Atirau (2-0, majd egy jogosulatlan szereplése miatt megállapított eredménnyel 3-0, 2-0), végül a francia Montpellier (0-1, 1-0, továbbjutás tizenegyesekkel) ellen a csoportkör kapujába jutott. A franciák ellen a hazai vereség után sikerült megnyerni a visszavágót, majd a szétlövésben Babiæ gólja után Alekszidze ugyan hibázott, de Pilibaitis, Fehér és Tokody pontosan célzott. A házigazdáknál játszott, sőt, a párbajban gólt is lőtt a ma már az Arsenal kötelékébe tartozó Olivier Giroud. Persze, fontosabb, hogy Szasa Sztevanovics kétszer is nagyszerűen hárított. A csoportkörbe már nem jutott el Pintér Attila együttese, miután a magyar csapatok (egyik) mumusa, a zágrábi Dinamo 2-0-ra nyert a Kisalföldön, s 2-1-re a saját pályáján, a Maksimir Stadionban.