Plagányi Zsolt: Cseh Lacival ketten dolgozunk egy célért

Infostart
2015. szeptember 28. 15:43
Cseh Lászlónak nem titkolt célja, hogy olimpiai arany kerüljön a nyakába, és minden bizonnyal jövő augusztusban Rióban teljesülhet ez utoljára. Edzője, Plagányi Zsolt azonban nem érez emiatt terhet.

Én foglalkoztam Lacival hat éves korától tizenkét éves koráig. Akkor még kezdő úszó volt, be kellett vezetni az úszás rejtelmeibe. Láttam, hogy nagyon tehetséges. Még az akkori főnökömnek, Kiss Lászlónak is megmutattam annak idején, hogy nézze meg, mert ilyen tehetséges úszót addig még nem láttam - emlékezik vissza a kezdetekre az edző.

Amikor visszakaptam, egy kész versenyzővel, egy fantasztikus világklasszis eredményeket produkáló versenyzővel találkoztam újra. Akinek voltak hiányosságai - elsősorban lélekben, erőteljes lelki görcsökkel küzdött - és a technikájában is voltak hibái, amiket szerettem volna kijavítani. Ezeket részben - ha nem is száz százalékig - már most is sikerült kijavítani - mondta.

Amikor Cseh László távozott Turi György csoportjából, kijelentette, hogy ő még olimpiai bajnok akar lenni. Úgy éreztem én is, hogy van még benne lehetőség, nem jött ki minden maximálisan, úgy, ahogy kellene - véli Plagányi Zsolt.

Így egy olyan lehetőséghez jutottam, amivel segítséget tudok neki nyújtani. Abszolút sportszerűen él, sportszerűen mindent alárendel ennek a célnak. Ha az az álma, hogy olimpiai bajnok legyen, akkor tegyünk meg mindent ezért - fogalmazott Cseh László edzője.

Egy harminc éves ember más, mint egy 16 vagy 14 éves ember. Elvekben ugyanúgy készül, mint a többiek, abban a tekintetben viszont sokkal könnyebb a felkészülés, hogy fantasztikus rutinja van, óriási mértékben tud visszajelezni. Abszolút team-munka, amit végzünk, mindig jön a visszajelzés tőle és a laborból is. Ez egy összetett munka, ami nagyon élvezetes a számomra, nagyon szeretem a kihívásokat - mondta.

Nem is volt olyan eset, amikor ne értettünk volna valamiben egyet. Nyilván egy 16 évessel nem biztos, hogy minden részletesen megbeszélek, de vele igen. Megmondom, hogy mit miért, mennyit és mikor. És esetleg elmondja, hogy miért nem tudja megcsinálni, esetleg azért, mert képtelen fizikailag rá. Annyira sportszerű, annyira alázattal rendelkező versenyző, hogy lehet rá hagyatkozni - fogalmazott az edző.

Úgy gondolom, hogy a világbajnokság elég jól visszajelezte, hogy ez működik. Ketten dolgozunk egy célért - hangsúlyozta.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást