eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

FIFA - Már nem Platini a favorit

Az angol fogadóirodák szerint már nem az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini a legnagyobb esélyese a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökválasztásának.

Az eddig toronymagas favoritnak tekintett francia sportvezetőt ugyanis pénteken tanúként kihallgatták a svájci hatóságok annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott a jelenlegi FIFA-elnök Joseph Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénzt állítólag az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkákért fizették ki. A korrupció gyanújával kihallgatott Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás.

A William Hill fogadóirodánál eddig Platini elnökké választását háromszor valószínűbbnek tartották, mint azt, hogy más jelölt kerül a FIFA élére.

"Már nem ő a favorit" - nyilatkozta az iroda szóvivője, Joe Crilly.

A Ladbrokes szerint Ali bin al-Husszein jordán herceg lépett elő az elnökválasztás elsőszámú esélyesévé: jelenleg 64 százalékos valószínűséggel várják őt a voksolás győztesének, míg a múlt héten még csak 25 százalékos esélyt adtak a sikerének.

"Az esélyek egyértelműen al-Husszein felé billentek. Egyre kevésbé valószínű, hogy Platini nyeri az elnökválasztást" - mondta a Ladbrokes munkatársa, Alex Donohue.

Platini és al-Husszein mellett a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a FIFA elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×