Zártkapus büntetést kaptunk a magyar-román meccs miatt

Infostart
2015. szeptember 17. 16:07
A szeptember 4-i Magyarország-Románia Eb-selejtezőn történt szurkolói bekiabálások miatt a magyar válogatott zárt kapuk mögött fogadja a Feröer-szigetek együttesét október 8-án, egy olyan találkozón, amely kulcsfontosságú az Eb-kvalifikációban.

Az európai szövetség a zárt kapus szankció mellett 70 ezer eurós, mintegy 22 millió forintos büntetést is kiszabott az MLSZ-re.

Az UEFA ellenőre több vétséget tüntetett fel jelentésében. Az egyik, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román nemzeti himnusz alatt. Az MLSZ ezt elítéli, és nem vitatja, hogy megtörtént. A másik jelzett vétség a rasszista magatartás volt. A budapesti találkozóról készült jelentések közül egyedül a Futball a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) nevű szervezet helyszínen tartózkodó megfigyelőjének az UEFA rendelkezésére bocsátott anyaga tartalmazott rasszista magatartásra utaló eseteket.

Az MLSZ jelzi: az UEFA döntését szabályszerűnek, de túlzónak, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. A szervezet közleményében kiemeli, hogy az UEFA döntése egy kisebb csoport - az MLSZ által is elítélt - viselkedése miatt a sportszerű többséget is szankcionálja. A szövetség természetesen fellebbez, és bízik abban, hogy érveit az európai szövetség elfogadja.

Az MLSZ az UEFA-nak küldött beadványában jelezte: a magyar-román válogatott találkozók történelmi és politikai okokból adódóan mindig rendkívül érzelmes találkozók. Ugyanakkor a mérkőzésre már több mint egy évvel korábban elkezdték a felkészülést, több egyeztetés volt a két szövetség és a rendőri erők között is.

A szövetség a szurkolóknak is szóló kampányba kezdett. A Veletek az ország! szlogennel az MLSZ felkérésére neves közéleti személyek álltak ki a válogatott, a békés szurkolás és a szép futball mellett. A többi között Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is a sportszerű szurkolásra szólított fel mindenkit, és arra, hogy tisztelni kell mindkét csapatot, mert egy szép játékkal ajándékozzák meg a szurkolókat.

Az MLSZ továbbra is folytatja a rasszizmus és a gyűlöletkeltés elleni elkötelezett küzdelmét. A szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben büntetni fog.

Nemcsak Magyarországot, Romániát is stadionbezárással sújtotta az UEFA a szurkolók viselkedése miatt. A szervezet indoklása szerint a román szurkolók a budapesti találkozón tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, nem tisztelték a magyar himnuszt, hátat fordítottak a pályának, illetve verekedtek a szektorukon belül.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást