eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az MPB támogatja a 2024-es olimpiai rendezést

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) rendkívüli közgyűlése hétfőn egyhangúlag támogatta, hogy Budapest 2024-ben olimpiai és paralimpiai játékokat rendezzen.

A határozat szerint a közgyűlés támogatásáról biztosítja Budapest önkormányzatát, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) abban, hogy a megrendezést célzó pályázatot nyújtsanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, és azt képviseljék a nemzetközi szervezetek és a közvélemény előtt.

Az MPB közgyűlése felkéri a fővárosi önkormányzatot, valamint a MOB-ot, hogy a pályázati dokumentumok elkészítésekor, benyújtásakor és képviseletekor vegyék igénybe az MPB rendelkezésére álló sportdiplomáciai, illetve sportszakmai kapcsolatrendszert, tudást és tapasztalatot.

A közgyűlés felhatalmazta az MPB elnökét és elnökségét arra, hogy az olimpiai és paralimpiai pályázattal kapcsolatos tárgyalásokat az érintett szervezetekkel teljes körűen lefolytassa.

Bienert Gusztáv, az Olimpiai Védnöki Testület tagja előadásában elmondta: a 2024-es budapesti paralimpiai játékokra augusztus 21. és szeptember 1. között kerülne sor, az eseményen a kísérőkkel együtt 7500 résztvevőre számítanak, és a versenyzők 28 sportágban mérnék össze tudásukat.

Szabó László, az MPB nyáron megválasztott elnöke bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlést azért időzítették szeptember 7-ére, mert Rio de Janeiróban kereken egy esztendő múlva kezdődnek a 2016-os paralimpiai játékok.

"Kemény és szép egy év áll előttünk, küzdelmekkel és remélhetően még több győzelemmel" - fogalmazott az elnök, majd azzal folytatta, hogy a parasportban is egyre nő a konkurencia, de a versenyzők nevében is megígérte, hogy nem fognak meghátrálni. Elismerte, hogy vitákkal teli, nehéz időszakot zárt le az MPB, majd azt hangsúlyozta, hogy most már a minél eredményesebb riói paralimpiai szereplésre kell koncentrálni.

John Petersson, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke előadásában azt emelte ki, hogy a paralimpiai mozgalom hidat épít a sport és a társadalmi érzékenység között, s egy paralimpia új lehetőséget nyújt arra, hogy a fogyatékkal élőket jobban elfogadják a társdalomban. A rendezés nem csak azért előnyös a házigazda ország számára, mert a példaképeken keresztül fellendíti a parasportot, hanem az akadálymentesítés elterjedésével hozzájárul az infrastruktúra fejlesztéséhez is.

Miguel Sagarra, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja arról beszélt, hogy a paralimpia hatalmas előnyöket és összességében hasznot hoz a rendező országnak, mert fellendíti a turizmust is, s az sem elhanyagolható szempont, hogy 2012-ben Londonban például 7,8 millió fizető nézője volt a paralimpiai versenyeknek.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpia és a paralimpia nem választható el egymástól.

"Ez a közgyűlés is megerősít abban, hogy jó úton haladunk, s akkor lehetünk sikeresek, ha együtt tudunk működni" - jelentette ki az elnök, majd a felajánlotta a MOB partnerségét az MPB-nek, s azzal folytatta, biztos benne, a két bizottság együtt 2024 tekintetében is sikeres tud lenni.

"Budapest szeptember 15-étől lesz hivatalosan kandidáló város. Addig is tovább kell népszerűsítenünk az olimpiát és a paralimpiát, a legfontosabb pedig, hogy azokra a sikerekre hívjuk fel a figyelmet, amelyeket a sportolóink elértek az eddigi játékokon" - mondta Borkai Zsolt.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett az olimpiai és paralimpiai rendezés tekintetében, s mivel a kabinet számára a sportoló ember áll a középpontban, ezért nincs különbség a két sportesemény között. Véleménye szerint sikeres pályázat esetén a rendezésig hátra lévő hét év alatt nemcsak Magyarországon, de az egész régióban megváltozhat a társadalom hozzáállása a fogyatékkal élő emberekhez.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kiemelte: a 2024-es olimpiára és paralimpiára pályázó városok között Budapest az egyetlen, amelynek a NOB reformprogramja - az olcsóbb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb olimpiák szervezését lehetővé tevő - Agenda 2020 adta meg a pályázati lehetőséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy "a döntésnél az érzelmi tényezőknek hatalmas szerepe lesz, a pályázati időszak alatt minden lépésünket figyelni fogja a világ".

A főpolgármester-helyettes úgy látja, a rendezés gazdasági szempontból is megtérülő vállalkozás lehet, amelynek következtében alulfinanszírozott városrészek telhetnek meg élettel és egyúttal jelentősen megnőhet a sportoló gyerekek száma.

"Budapest megérdemli az olimpiát" - fogalmazott Szeneczey Balázs, aki szerint már maga a pályázati lehetőség is óriási siker, hiszen Budapestet olyan városokkal emlegetik együtt, mint Los Angeles, Párizs vagy Róma.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×