Filmbeillő jelenettel győztek a magyar pólósok Amerikában

Infostart
2015. szeptember 1. 15:27
Vendégjátékosként hat magyar pólós is részese volt a Chino Hills Area Water Polo egyesület korosztályos vízilabda-bajnoki címének megszerzésének Egyesült Államok U18-as évjáratú vízilabda-bajnokságában. Lévai András a bajnoki cím mellett a gólkirályi titulust is megszerezte, és az InfoRádiónak elmondta, hogy a bajnokságot filmbeillő körülmények között nyerték meg.

A Los Angelestől körülbelül egyórás autóútra, Riverside-ban van a Chino Hills Area Water Polo csapat központja, amely vasárnap óta az Egyesült Államok U18-as klubbajnokságának (US Club Championships) az aranyérmese. A riverside-i együttes a SoCal (South California) csapatát verte a döntőben 10-9-re, leírhatatlanul drámai körülmények között.

"A finálé egészen filmbeillő volt. A SoCal-lal, a South California-val játszottunk, ami egy kifejezetten erős csapat, akikkel mindig egy-két gólos meccseket játszottunk. Ez így volt a döntőben is. A döntőben 9-9 volt az állás, amikor négy másodperccel a vége előtt időt kértek. Elindították a támadásukat, a kapusuk feljött félpályára, feldobta a labdát az egyik támadójuknak, a támadó pedig egyből ellőtte a labdát. Ezt a kapusunk kivédte, ekkor egy másodperc volt hátra, abban az egy másodpercben pedig a kapusunk egész pályáról rádobta a kapura. Amikor a dudaszó megszólalt, a labda félúton járt, és beesett a kapuba. Mindenki egyszerre kiugrott a vízből, és szinte megőrült, egészen elképesztő élmény volt." - mesélte Lévai András.

Az U18-as magyar válogatott keret játékosa volt a nyilatkozó Lévai András mellett - aki tucatnyi találattal a torna gólkirályi címét is elhódította, és a fináléban három gólt is szerzett - még Oravetz Ákos, Szabó Olivér, Juhász Máté és Vértes Dániel is, közülük ketten a KSI-ből, egy-egy srác az UVSE-ből és a Honvédből, s egy fiú Szombathelyről jött.

A CHAWP csapatának három nap leforgása alatt összesen hat meccset kellett megnyernie - naponta kettőt-kettőt - ahhoz, hogy bajnok legyen.

"Az első két napon könnyű mérkőzéseket vívtunk, majdnem mindet tizenöt gól különbséggel nyertük, de vasárnapra igencsak összesűrűsödött a mezőny. Nekem személy szerint jól ment a játék, nemcsak a döntőben, hanem az elődöntőben is három gólt lőttem" - mesélte Lévai András.

Póka Sándor, egy korábban az Egyesült Államokban dolgozó magyar vízilabdaedző segítségével jutottak ki a magyar játékosok, neki vannak megfelelő kapcsolatai a tornaszervezőkhöz.

Lévai András elmondta, hogy az az álma, hogy Amerikában, egy egyetemi csapatnál tudjon vízilabdázni, de nagyon szeret a KSI-ben játszani. "Ha úgy alakulna, hogy nem jutnék ki, és az edzőm számítana rám továbbra is, akkor természetesen maradnék a KSI-ben, és ugyanígy folytatnám a vízilabdát itthon" - fogalmazott.

Parádés volt az Egyesült Államokban a 18 éven aluliaknak szervezett vízilabda-bajnokság döntője - mondta az InfoRádiónak Szabó Olivér, aki a KSI vendégjátékosaként bajnoki címet szerzett öt magyar társával együtt. Az utánpótláskorú játékos kiemelte, hogy hosszú távon is szívesen játszana és tanulna Amerikában.
"Nagyon hajtós meccs volt, mindenki beleadott apait-anyait. Az utolsó gól fantasztikus volt, a végén mindenki őrjöngött és nem hittük el a kispadnál, hogy ilyen létezik" - idézte fel a játékos.

Meglátása szerint Magyarországon sokkal jobbak a vízilabda-klubok, mint az Egyesült Államokban, ám a junior olimpián szerepeltek igazán jó gárdák.

"De itthon sokkal erősebb csapatok vannak, tehát ha kimentünk volna a KSI-vel, az anyaegyesületünkkel, akkor szerintem megnyertük volna a versenyt" - fogalmazott Szabó Olivér.
A további terveiről szólva elmondta, hogy ha arra lehetősége lenne, szívesen tanulna majd külföldön.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lévai András, magyar amerikai bajnok pólós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Olivér, magyar amerikai bajnok pólós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást