eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lavinaveszély miatt változik a Mount Everest csúcsára vezető útvonal

Biztonsági okokból márciustól Nepál változtat a Mount Everest csúcsára vezető déli mászóútvonalon. Tavaly áprilisban 16 hegymászó halt meg egy jéglavina következtében, ez volt a hegy történetének legtöbb emberéletet követelő balesete.

A világ legmagasabb csúcsának meghódítására vágyó hegymászók ezentúl az alaptáborból elindulva a Khumbu gleccser középső részén haladhatnak majd keresztül, elkerülve annak baloldali részét, ahol a tavalyi katasztrófa történt. Az eddigi útvonalat az 1990-es évek óta használták - ismertette a BBC News.

A tavalyi jéglavinát követően a hegyen dolgozó serpák sztrájkba kezdtek, magasabb fizetést és jobb feltételeket követelve munkájukhoz. A tiltakozásul szezon teljes hátralévő időszakára lemondták a 8848 méter magas hegycsúcs meghódítására délről induló expedíciókat. A nepáli kormány ezért most a biztonsági körülmények javítására törekszik a hamarosan induló tavaszi évadban.

"Úgy véljük, a lavinaveszély egyre nő a Khumbu gleccser baloldali részén, ezért az útvonalat középre helyezzük át, ahol minimális a kockázat" - közölte Ang Dordzse serpa, az új útvonal kijelölésével megbízott szervezet vezetője. Hozzátette: a szükséges köteleket és létrákat már beszerezték külföldről, hamarosan el is helyezik őket az új útvonal biztosítására.

A gleccseren átvezető középső út nem újdonság, több mint két évtizeddel ezelőtt még ezen haladtak az expedíciók. Az útvonalat az 1990-es években helyezték át a gleccser "nyugati vállának" nevezett baloldali részre, mivel itt könnyebb és rövidebb mászás árán lehetett továbbjutni az első tábor felé, így a szakaszt még a tapasztalatlan hegymászók is teljesíteni tudták. Az útvonal hátránya a magas lavinaveszély volt.

Tavalyi tiltakozásuk alatt a serpák azt követelték a nepáli kormányzattól, tegye lehetővé, hogy helikopter segítségével szállítsák fel a hegymászáshoz szükséges felszereléseket az első táborba. A serpáknak így nem kellene súlyos csomagokat cipelni a veszélyes szakaszon, illetve kevesebbszer kellene megtenniük ugyanazt az utat.

Az expedíciókat kiszolgáló teherhordók, akik közül sokan a serpa népből származnak, egy átlagos szezonban mintegy 30-40 alkalommal haladnak keresztül a Khumbu gleccseren nehéz súlyokkal megrakodva.

A külföldi túraszervezők egyetértenek a serpákkal, ugyanakkor nepáli társaik ellenzik a kérést.

"A nepáli törvények még mentőhelikopterek használatát sem engedik meg az alaptábor felett, többnyire a hegység törékeny természetvédelmi egyensúlyára hivatkozva, és mi egyetértünk ezzel a tiltással" - nyilatkozta Tika Gurung, a Nepáli Expedíciószervezők Szövetségének munkatársa.

A kormányzat azt reméli, hogy a mászóútvonal megváltoztatása, amit a nepáli és a külföldi túraszervező vállalkozások is üdvözöltek, némiképp lecsillapítja a serpákat.

A Khumbu gleccseren eddig csaknem 40 mászó lelte halálát, többségük az expedíciókat kiszolgáló személyzet közül került ki. A Mount Everesten mintegy 250 ember lelte halálát a csúcs első, 1953-as meghódítása óta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×