Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A többség szerint Budapest képes olimpiát rendezni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar lakosság hatvan százaléka támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpia megrendezését - mondta a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Ugyanakkor sokak szerint a gazdaság helyzet akadálya lehet egy sikeres pályázatnak - tette hozzá Szalay-Berzeviczy Attila

"A BOM Alapítvány fontosnak tartotta, hogy tudjuk és lássuk tisztán, hogy vélekedik a magyar lakosság az olimpia-pályázattal kapcsolatban. Fontos lépés történt a hétvégén az olimpiai bizottságban, azt is tudjuk, hogy el kell készíteni egy gazdasági hatástanulmányt, hogy lássuk a számokat, de a pályázat szempontjából fontos az, hogy van-e támogatottsága az ügynek. Nagy öröm volt látni, hogy ez elég jelentős, 60 százalékos. Érdekes volt, hogy 54 százalék képesnek tartja Budapestet arra, hogy a következő húsz éven belül elnyerje és megrendezze az olimpiát" - hangsúlyozta az alapítvány kuratóriumának elnöke.

"Fontos és pozitív eredménye volt a kutatásnak, hogy a lakosság 71 százaléka érzi és tudja, hogy az olimpia sokkal inkább egy országos és fővárosi infrastruktúra- és tömegközlekedési fejlesztés, mint egy stadionépítési program. Az elmúlt évtizedben készült három hatástanulmány, mindegyiknek az volt az eredménye, hogy a teljes költségvetésnek mindösszesen a 10 százaléka az, ami kizárólag az olimpiához köthető beruházás, 90 százalék pedig olyan infrastruktúrára megy el, ami itt marad velünk, amely olimpia nélkül is szükséges, csak az biztosítja, hogy belátható időn belül a rendelkezésünkre fog állni" - emelte ki Szalay-Berzeviczky Attila.

"A felmérés azt mutatja, hogy az emberek 70 százaléka az olimpia legnagyobb akadályának a gazdaság erejét és képességét látja" - jelezte a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ