eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az angol klubok szeretnek igazán költeni

Hétfő éjfélkor lezárult Nyugat-Euróában a labdarúgók téli átigazolási időszaka. A hajrá hozott néhány érdekes és meglepő klubváltást, de a trend nem változott: ez a periódus sokkal kevésbé hektikusabb, mint a nyári.

José Mourinho, a Chelsea menedzsere két csatáráról is lemondott, a világbajnok André Schürrle hazament Németországba, s a második helyért küzdő Wolfsburg játékosa lett. harminckét millió eurós vételára a harmadik legmagasabb a Bundesliga történetében. A német élvonal történetében csak a Bayern fizetett korábban ennl magasabb összeget, Javi Martínezért 840 millió) és Mario Götzéért (37 millió).

Még egy csavar: a téli átigazolási időszakban német klub még soha nem fizetett ennyi pénzt játékosért. Meglepő módon az eddigi csúcsot is a Volkswagen által támogatott Wolfsburg tartotta: tavaly 22 milliót fizetett a belga Kevin De Bruyne megszerzéséért.

A londoni Kékek átengedték az egyiptomi Mohamed Szalahot a Fiorentinának. Az FC Baseltől Angliába került csatár mindössze négy bajnoki mérkőzésen játszott eddig az idényben, egyszer sem szerepelt a kezdő csapatban. A firenzei lilákhoz kölcsönbe érkezik, abban a reményben, hogy gyorsan be tud illeszkedni. Edzője, a korábbi Roma-csatár, Vincenzo Montella türelemre intett, mint mondta, idő kell az új jövevénynek, az olasz futball más, mint a svájci vagy az angol.

Szalahhal ellentétes utat járt be a kolumbiai Juan Cuadrado, aki a tél rekordjaként 33,4 millió eurós bevételhez juttatta a Fiorentinát. Figyelemre méltó, hogy a nyár rekordere is kolumbiai volt, a 80 millióért a Real Madridba szerződött James Rodriguez . (A font-euró kurzus eltérő számításából adódóan más források szerint Luis Suárez 81 millió eurós vételára volt a 2014-es nyár csúcsa.)A 2015-ös téli lista első kilenc helyezettje között mindössze egy európai születésű futballista akad: Schürrle. A többiek dél-amerikaiak, vagy afrikaiak. Utóbbiak közé tartozik az éppen az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő Wilfried Bony, akinél csak Cuadrado került többe. A Swansea City 32,3 millió eurónak megfelelő fontot kasszírozott a támadóért a manchester Citytől.

Érdekes, hogy a jelek szerint az orosz rubel válsága nem befolyásolta különösebben az ottani légióssztárokat. Mindenki maradt, az elefántcsontparti Seydou Doumbia kivételével, aki az AS Romához igazolt, 14,4 millió euróért.

A spanyol élklubok a nyári "gyakorlattal" ellentétben csendesebbek voltak, ebben közrejátszott a Barcelona eltiltása is. A Real Madrid kétszer került a reflektorfénybe: a 16 éves norvég Martin Ødegaard és a 21 éves brazil Lucas Silva megszerzésekor. Előbbiért 4, utóbbiért 13 millió eurót fizetett a királyi klub.

Még az utolsó órákban, sőt percekben is teljesült néhány átigazolás, ezek közül kiemelendő darren letcher a Man Unitedből a West Bromwich Albionba szerződése, vagy aaron Lennon kölcsönadása az Evertonnak. Utóbbi a Spurs játékosa. A Premier League klubjai egyébként 130 millió fontot költöttek el, ebből 45 milliót az utolsó napon. A vásárolásokban élen járt a Chelsea, a Manchester City és az Arsenal, amely a teljes költés körülbelül felét állta.

A fontban számoló BBC adatai jól mutatják, a Premier League pénzügyi fölényét. Az ott elköltött 130 millió fonttal szemben az olasz Serie A klubjai 65, a német és a spanyol klubok 52-52, a francia klubok 32 millió fontot költöttek el.

A magyar játékosok közül az elmúlt napokban egy válogatott játékos került a nyugati piacra: Simon Krisztián, az Újpest támadója az 1860 München mezét viseli majd tavasszal. 

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×