Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb világcsúcsot futott a 12 éves Illovszky Dominik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb korosztályos világcsúcsot állított fel 60 méteres síkfutásban a 12 éves Illovszky Dominik.

A Bp. Honvéd fiatal sprintere - a klub csütörtöki tájékoztatása szerint - a csehországi Brnóban rendezett nemzetközi viadalon 7.23 másodpercre javította saját, 7.26 másodperces idejét az előfutamban, majd a fináléban 7.30 másodperces teljesítménnyel győzött. Illovszky ezt követően távolugrásban sem talált legyőzőre, itt 576 centiméterrel győzött.

Illovszky akinek édesapjának nagybátyja volt a legendás Vasas-edző és szövetségi kapitány, Illovszky Rudolf - eredményét a szervezők felterjesztették hitelesítésre a nemzetközi szövetséghez.

Korosztályában Illovszky Dominik a világ leggyorsabb embere

Az Index cikkéből további információkat tudhatunk meg a fiatal versenyzőről:

A Honvéd fiatal atlétája augusztus 22-én állított fel nem hivatalos (az utánpótlás-korosztályokban mindig ott van ez a jelző) világrekordot 60 méteres síkfutásban, ideje 7.26 másodperc. Illovszky két századot javított a korábbi csúcson, amelyet Alex Kiwonya tartott. A már 18 éves brit futó végül a futballt választotta, U18-as angol válogatott lett, és jelenleg is a Chelsea U21-es keretének tagja.

A futballnak az Illovszky családban is vannak hagyományai - Dominik édesapjának nagybátyja volt a legendás Vasas-edző és szövetségi kapitány, Illovszky Rudolf - , de jelenleg az atlétika a legfontosabb sportág. Illovszky Viktor két fiát, Dánielt és Dominikot azért vitte le négy évvel ezelőtt a Honvéd-pályára, hogy egyáltalán mozogjanak valamit, úgy gondolta, az atlétika olyan alapképességeket fejleszt, amelyek minden máshoz is jól jöhetnek, és egy életre megszerethetik a sportot.

Illovszky Dominik sem specializálódott igazán egy számra, a vágták mellett többpróbázik és távolugrásban is egész jó. Edzője, a több mint hússzoros magyar bajnok sprinter Könye Irma úgy tartja, tanítványa sprinterként a legjobb, de a folyamatos fejlődés érdekében a többi számról sem szabad lemondania, mert azok olyan pluszt adnak, ami a sprintben is jól jön.

"Először meg kellett tanítanom futni, aztán nézegettem. Fél év kell, hogy rájöjjek, kiben van meg az a frekvencia, ami a sprinthez kell. Utána láttam, hogy egyre gyorsabb ez a kiskölyök, csak jól meg kell tanítani rajtolni. Született sprinter, meg tudja oldani, amit mondok neki" - emlékezett vissza edzője.

A rajt 12 éves sprinter egyik nagy erőssége, úgy fogalmazott, hogy Illovszky-ágról tudta örökölni a bombasztikus kirobbanást. Erről apja még nem hallott, de úgy vélte, valóban lehet genetikai alapja fia jó teljesítményének.