Luis Suárez csodás feltámadása

Infostart
2014. június 20. 06:00
Az uruguayi Luis Suárez, a Premier League gólkirálya két gólt szerzett az angolok ellen - ez volt a csütörtöki mérkőzések legnagyobb sztorija. A kolumbiai válogatott a Célestéhez hasonlóan 2-1-re győzött a maga mérkőzésén, s már-már páholyban van a továbbjutást illetően.

Luis Suárez 28 nappal a műtétje után vállalta a játékot. Volt már hasonlóra példa a világfutballban, de nem sok. Ilyesmi volt Ruud Gullit 1989-es és Franco Baresi 1994-es varázslatos felépülése.

Noha a Céleste immár első számú csillaga azt erősítgette, hogy százszázalékos állapotban van már, ezt kevesen hitték. De a válogatottnak szüksége volt rá, ő pedig játszani akart a világbajnokságon, főleg az angolok ellen. A mostani klubszezonban ő volt a Premier League gólkirálya, s egyben a legjobb játékosa.

A Liverpool csatára okosan játszott az első félidőben. Igyekezett takarékoskodni az erejével, de ha eljött az ideje, azonnal robbant. A félidő legszebb akciójánál - Edinson Cavani tökéletes emelésére mozdulva - levált Phil Jagielkáról, s kiváló fejest küldött Joe Hart jobb kezéhez, az angol kapuba.

Utána meg rohant ünnepelni, s miután tudta, hogy a televíziósok operatőrök és rendezők lesik a mozdulatait, megmutatta a világnak a csapat gyúróját, ahogyan a montevideói El País fogalmazott, "azt az embert, aki a műtét után rendbe lakta a lábát".

Az angolok a félidőben úgy álltak, mint az olaszok elleni első mérkőzés után: szinte minden mérhető mutatóban az ellenfél fölé kerekedtek, de az ellenfél több gólt szerzett. Anglia vesztésre állt.

A második félidőben Roy Hodgson, aki ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, mint az olaszok ellen, de ezúttal bevezényelte középre Wayne Rooneyt, azt látta, hogy játékosai átveszik az irányítást, állandó tűz alatt tartják Fernando Muslera kapuját - de nem tudnak gólt szerezni. A máskor teljesítményével hol a Csomolungmát, hol a Marianna-árkot megjáró Muslera remek napot fogott ki.

Az uruguayiak hősiesen játszottak, Álvaro Pereirát még az sem tudta leparancsolni a pályáról, hogy Sturridge fejbe rúgta, ő meg egy pillanatra elveszítette az eszméletét. Jelezte, hogy minden rendben van, játszani akar. Más kérdés, hogy az ő oldalán indult Glen Johnson az egyenlítés előtt, aztán a labda átkerült a bal oldalra, s a Cácerest megelőző Wayne Rooney a tizedik vb-mérkőzésén belőtte az első gólját. (Rooney ezzel utolérte Michael Owent a háromoroszlánosok örök-góllövőlistáján.)

Talán az angolok elhitték egy pillanatra, hogy akár fordíthatnak is - de a Céleste szerzett újabb gólt. Muslera kirúgása után a labda Steven Gerrard fejéről Luis Suárez elé került, a csatár pedig könyörtelenül kihasználta a helyzetet. Uruguay legyőzte az angolokat, akik ugyan nem esték még ki, de a sorsuk immár az olaszok kezében van.

Ha a Squadra Azzurra megveri a Costa Rica-iakat és az uruguayiakat is, majd a háromoroszlánosok legyőzik Costa Ricát jobb gólkülönbséggel a három hárompontos közül az angolok még továbbjuthatnak. Ugyanakkor még sohasem jutott tovább a csoportkörből olyan válogatott, amelyik elveszítette az első két mérkőzését.

Uruguay valamelyest javított, de még az is lehet, hogy az olaszok legyőzésével sem tud továbbjutni. Mindenesetre a mostani szép és fontos siker volt: e találkozó előtt a Céleste nyeretlen volt a legutóbbi 15, európai ellenféllel szembeni vb-mérkőzésén.

A nap első mérkőzésén a kolumbiai válogatott 2-1-re legyőzte az elefántcsontpartiakat. Didier Drogba csak az utolsó félórában játszott. A lefújáskor még csak valószínű volt a kolumbiaiak továbbjutása, a natali mérkőzés végére biztossá vált.

A japán és a görög válogatott gól nélküli döntetlent játszott. Az eredménynek nyilvánvalóan az ősztől a magyarokkal azonos Eb-selejtező-csoportban szereplő görögök örülhettek jobban, mivel több mint egy félidőn keresztül emberhátrányban játszottak. Mindkét csapatban a kapus volt a legjobb.