A spanyolok elrontanák Sneijder 100. válogatottságát

Infostart
2014. június 13. 15:55
A 2010-es világbajnokság két döntőse egymás ellen játssza a B-csoport nyitó mérkőzését a brazíliai Mundialon. A címvédő spanyolok ellenfele az akkori ezüstérmes Oranje lesz este kilenc órától Salvadorban.

A spanyolok nem felejtenek. A Marca internetes kiadásának címlapján a mérkőzés délutánján Xabi Alonso fényképe volt látható, a bekötött felsőtesten látszott De Jong brutális karaterúgásának a véres nyoma. Elég durva felvezetése ez a találkozónak.

A spanyolok, persze emlegethetnék azt is, hogy az elmúlt négy évben ők megnyerték a soros Európa-bajnokságot, míg a hollandok azon nagy kudarcot vallottak, vagy hogy míg nekik a várható kezdő tizenegyükből (Casillas - Azpilicueta, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi, David Silva - Diego Costa) csak hárman nem voltak részesei a dél-afrikai nagy menetelésnek, az Oranje alaposan kicserélődött. A spanyol vb-keretben 16, a hollandban hét játékos őrizte meg a helyét 2010-ből.

Louis van Gaal már tegnap megnevezte a kezdő tizenegyét: Cillessen - Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind - Guzman, De Jong - Sneijder, Robben - Van Persie. A támadóhármas nagyon erős, de aligha kétséges, hogy a posztonkénti összehasonlítást magasan megnyerik a spanyolok.

Vicente Del Bosque még azt is megengedheti magának, hogy - például - Fernando Torres, Villa, Pedro, Mata és Fabregas ne kapjon helyet a kezdőcsapatban. Fabregas egyébként a vb-rajt előtt lezárta a klubváltását, állítólag a felesége kérésének engedve nem manchesteri, hanem londoni klubot választott. Ám az angol fővárosba visszatérve nem az Arsenal, hanem a Chelsea futballistája lett. Van ajánlata Xavinak is, a Marca úgy tudja, hogy a veterán középpályásnak egy katari klub évi 8,3 millió eurót fizetne.

A spanyol keret két tagja, De Gea és Mata, akik a Manchester United játékosai, jövendő edzőjüket láthatják az ellenfél kispadján. Van Gaal ugyanis a Manchester Unitedet irányítja 2014 augusztusától. Wesley Sneijder (egyike azon hollandoknak, akik korábban a spanyol ligában is játszottak), a 100. válogatottságát ünnepli majd. 

A spanyolok ellen szól, hogy a legutóbbi tíz világbajnokságokon a címvédő mindössze háromszor megnyerte meg az első mérkőzését. Négy éve rossz rajtot vett a Vörösnek becézett spanyol tizenegy, kikapott a svájciaktól. Vicente Del Bosque kapitánysága alatt 25 vb-meccset, vagy vb-selejtezőt játszott a csapat, az maradt mindmáig az egyetlen vereség.

Még egy érdekesség: a hollandoknak nem akadály, ha nem Európában kell vb-meccset játszani. A mi kontinensünkön világbajnoki találkozóik 42, más földrészen ellenben 63 százalékát nyerték meg.