Rajtol a Széchenyi evezős emlékverseny a Margitszigeten

InfoRádió / MTI
2014. április 26. 07:07
A Danubius Nemzeti Hajósegylet (DNHE), a Magyar és a Budapesti Evezős Szövetség, valamint a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség 24. alkalommal rendezi meg a gróf Széchenyi István-emlékversenyt a Margitszigeten. Az idén kétnapos esemény a hazai évad ünnepélyes nyitányának számít.

A szervezők tájékoztatása szerint a több kiegészítő programot is kínáló emlékverseny tradicionálisan az I. világháborúban elesett egykori evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét szombaton 10 órakor.

Ezt követően 11 órakor rajtol a Budapest Kupa nemzetközi nyolcas és négypár verseny, amely a Hajógyári sziget spicctől indul és a DNHE hajóházánál, a Margitszigeten ér véget. A férfiak a klasszikus nyolcas hajókban, míg a nők négypárevezősökben versenyeznek. A hazai csapatok mellett további hat ország több mint tíz hajóegysége áll rajthoz.

A Budapest Kupát 12 órától követik a fixüléses tízevezős egyetemi országos bajnokság futamai - ez a küzdelem előfutára lesz a május 1-jén, a főváros szívében megrendezésre kerülő Dunai Regattának, amelyen a hazai nagy egyetemek nyolcasai mellett külföldi egyetemi csapatok is rajthoz állnak.

Az első nap délutánján az érdeklődők kipróbálhatják a biztonságos fixüléses tízevezős hajót, illetve az ergométeres evezést, továbbá lehetőségük lesz megtekinteni a Nemzeti Hajós Egylet megalakulása 150. évfordulójára készített kiállítás tablóit.

Vasárnap 10 órától a cégek, önkormányzatok tízevezős futamait rendezik: a több mint 40 benevezett csapat hajói 10 órától 15 óráig csapnak össze az előfutamok sorozatán át a döntőig.

A szervezők egyik célja az, hogy Budapest ékességét, a Dunát, mint sportolásra alkalmas folyót is népszerűsítsék és megszerettessék mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, és megismertessék a nemzetközi mezőnnyel.

A viadalt évről évre egyre nagyobb figyelem övezi. A házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet ezúttal több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár.