eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Grosics és Buzánszky újra a pályán

A kettes metróvonalon áll pályára a hatvan évvel ezelőtti 6:3 - as győzelem emlékére az Aranycsapat még két elő legendájáról, Buzánszky Jenőről és Grosics Gyuláról elnevezett két Alstom szerelvény. A főpolgármester szerint az akkori diadal ma is jó példa lehet.

A névadásról a Fővárosi Önkormányzat döntött, az Alstom Hungária Zrt. kezdeményezésére.

"1953 óta ez a nap a foci napja. Volt egyszer nagy magyar futball, valamikor a világ élére ugrottunk" - fogalmazott a főpolgármester az ünnepségen. "Magyarországról beszélt akkor a világ" - tette hozzá Tarlós István.

A két új Metropolis szerelvény mostantól a két legendás játékos nevét viselve szállítja majd az utasokat. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a mai sportolók számára is kiváló példa lehet a korábbi klasszisok győzelme. "Büszkék lehettünk és lehetünk még ma is az akkori Aranycsapatra, büszkék lehettünk és vagyunk is Grosics Gyulára, Buzánszky Jenőre és minden csapattársukra."

Tarlós István arról is beszélt, hogy újabb 60 év múlva is büszkének kell lenni az 1953-as sikerre, amikor a magyarok a világ legjobbjai voltak.
Azt mondta: "érdemes lenne ezt a szellemiséget ma is megfogadni. Megmutatni, hogy képesek vagyunk, hogy rajtunk múlik, hogy kitartással, odaadással, tehetséggel, csapatmunkával lehet igazán jó eredményeket elérni."
 
Az eseményen Alf Henryk Wulf, az Alstom Közép-Európáért felelős alelnöke elmondta, hogy cégük számára is nagyon fontos, hogy emlékezzenek az 1953-as győzelemre. Hozzáfűzte: több mint 100 országban vannak jelen, de nemcsak Budapest, hanem az Alstom történetében is ez az első alkalom, amikor metrószerelvényeket híres sportolókról neveznek el.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×