eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Brazil Nagydíj - Vettel kilencedszer is nyerni tudott

Sebastian Vettel, a Red Bull már négyszeres világbajnok pilótája nyerte meg a Forma-1-es szezonzáró Brazil Nagydíjat vasárnap, s ezzel pályafutása 120. versenyén két rekordot is beállított.

A 26 éves német versenyző sorozatban kilencedik futamgyőzelmét aratta, ehhez hasonlóra legutóbb 60 évvel ezelőtt, a kétszeres vb-győztes olasz Alberto Ascari volt képes, ő az 1952-es idény végén, s az 1953-as elején ért célba elsőként kilencszer.

Vettelnek ez volt pályafutása 39., szezonbeli 13. GP-diadala, ez utóbbival beállította honfitársa, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2004-es csúcsát.

Vettel mögött csapattársa, a karrierje utolsó F1-es futamát teljesítő ausztrál Mark Webber végzett a második, Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres vb-győztes pilótája pedig a harmadik helyen.

A rajtnál Nico Rosberg (Mercedes) elment Vettel mellett, de az első kör végén a négyszeres világbajnok visszaelőzte honfitársát, miközben Alonso is visszavágott az őt a start után megelőző Lewis Hamiltonnak (Mercedes). A második körben Vettel, Rosberg, Alonso, Hamilton, Webber, Felipe Massa (Ferrari) volt az első hat sorrendje.

A negyedik körben Alonso megelőzte Rosberget mellett, közben a francia Romain Grosjean (Lotus) - az idén ritkán látott - motorhiba miatt kiesett. Webber a 7. körben lehagyta Rosberget, aki mellett négy körrel később csapattársa, Hamilton is elment.

Webber a célegyenesben legyorsulta Alonsót a 13. körben, ezzel feljött a második helyre, hátránya 10 másodperc volt az élen álló Vettellel szemben.

A kerékcserék sorát Alonso és Hamilton kezdte meg a 22. körben, egy körrel később Rosberg, majd Webber járt a boxban, de utóbbi cseréjét egy kicsit elrontották, így csak Alonso mögé, a harmadik helyre érkezett vissza a pályára. Vettel a 25. körben kapott új abroncsokat, s gond nélkül visszaállt az élre, közben Webber visszavette a második helyet Alonsótól. Féltávnál sorrendben Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Jenson Button (McLaren), Rosberg száguldott az első hat pozícióban.

Button a 44., Rosberg a 45., Vettel, Webber és Alonso a 48. körben járt másodszor a boxban, közben Hamilton ütközött a finn Valtteri Bottasszal (Williams), s jobb hátsó defektet kapott, de el tudott gurulni a szerelőkhöz kerékcserére. A britet később a versenybíróság boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtotta az ütközés miatt.

Tíz körrel a leintés előtt Vettel, Webber, Alonso, Button, Rosberg, Sergio Perez (McLaren) volt az első hat sorrendje, s ez a futam végéig már nem változott.

A Forma-1-es autókat ezen a futamon hajtották utoljára V8-as motorok, jövőre V6-os turbó erőforrásokat használnak majd a sorozatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×