eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Féltávú Ironman-verseny lesz Budapesten

Jövő augusztus 23-án féltávú, azaz 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból álló triatlon Ironman-versenyt rendeznek Budapesten.

A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, hogy a rendezvényre a mellékversenyekkel együtt összesen 4000 indulót várnak, köztük 2500 külföldit, a kísérőket is beleszámítva pedig nagyjából tízezren érkeznek majd Budapestre, s ezek mintegy 70 százaléka külföldről.

"Huszonöt éve, az első profi Ironman-versenyem óta erről álmodok. Egy esztendeje ezt tervezzük és szervezzük. Több tízezer szurkolót és több százezer televíziónézőt remélünk" - mondta a több Ironman-viadalon győztes, 2005-ben visszavonult Kropkó Péter, az eseményt szervező Kropkó Promotion vezetője.

A sportember könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy aki elindul egy Ironman-versenyen, az már bajnok, aki célba ér, az hős. Szerinte az Ironman a mindennapi hősökről szól, mert ez az a sport, amelyben a 2000. célba érkező nagyobb tapsot kap, mint a győztes.

Az Ironman-sorozat nemzetközi szervezőjének (World Triathlon Corporation - WTC) képviseletében Kai Walter kijelentette, Budapest tökéletes helyszín, mert egyrészt kiváló infrastruktúrával rendelkezik, másrészt lenyűgöző.

"A budapesti az első kelet-európai versenyhelyszín lesz az Ironman-sorozatban, melynek évente 180 000 indulója van" - mondta Kai Walter, aki hozzátette, a magyar fővárosban a különböző kategóriában összesen 50 helyet osztanak majd ki a féltávú Ironman-vb-re.

A WTC regionális vezetője a budapesti viadalig visszaszámláló órával ajándékozta meg Kropkót. Az MTI kérdésére elárulták, a két fél kettő plusz két évre szóló szerződést kötött, de mindkét érdekelt hosszú távra tervez.

"Az emberiség egyik legnagyobb találmánya a sport, amelynek nevelő és közösségépítő szerepe megkérdőjelezhetetlen. A triatlon pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág. Az lenne a legideálisabb, ha a társadalom csupa Ironmanből állna" - mondta Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, a jelenlegi sportbarát kormány egyik nagy eredménye, hogy míg 2010-ben 234 ezer gyermek volt igazolt sportoló, mostanra ez a szám 302 ezerre nőtt.

A politikus az MTI kérdésére úgy válaszolt, arról még nincs döntés, mennyi pénzzel támogatják az eseményt, de azt megjegyezte, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) remek sportágfejlesztési koncepciót dolgozott ki, amely támogatásra érdemes.

"Ez egy nagy lépés célunk elérésében, hogy közelebb hozzuk a sportágat az emberekhez. A triatlonvilágnak megmutatjuk Budapestet, a budapestieknek pedig a triatlont" - jelentette ki Bíró Marcell, az MTSZ elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a pálya útvonaláról még nem született döntés, ez az elkövetkezendő hetekben várható.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×