Csabai Edvin a kajak-kenu szövetség új szakmai igazgatója

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 16. 14:23
A maratoni kenuban 17-szeres világbajnok Csabai Edvint nevezték ki a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) új szakmai igazgatójává.

Az MKKSZ elnöksége hétfői ülésén három tartózkodás mellett 11 igennel szavazott bizalmat a 36 éves szakembernek, akinek a - pályázat utáni - kinevezését Schmidt Gábor szakmai alelnök és Ábrahám Attila főtitkár közösen javasolta.

"Az átalakulás folyamata már tavaly ősszel, az olimpia után elkezdődött - mondta a döntés bejelentése után Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. - Márciusban aztán elkészült a szövetség hosszú távú stratégiája, majd áprilisban módosult az alapszabály, a folyamat pedig most, a szakmai igazgató kinevezésével lezárult."

A tavaszi közgyűlési határozat alapján a mindenkori szakmai igazgató jogköre kibővül, s a jövőben nemcsak a versenysportért, hanem az összes szakágért felelős lesz. A posztra nyolcan pályáztak, Csabai mellett Bakó Zoltán, Irmai István, Hüttner Csaba, Parti Zoltán, Rajna András, Szabó Attila és Weisz Róbert jelentkezett.

Schmidt Gábor úgy fogalmazott: jó indulást jelent, hogy konszenzusos döntés született Csabai kinevezéséről, s a fiatal szakember szerinte képes lesz azt a munkát elvégezni, amit várnak tőle, nevezetesen a stabil pontok megtartásával dinamikusan és kreatívan közreműködni a változásokban.

Csabai Edvin - aki 2010 januárjában jelentette be visszavonulását a versenysporttól - október 1-jén áll munkába, a megbízatása pedig az olimpiai ciklus végéig szól.

"A cél az, hogy a versenysportban megőrizzük az eredményességet, a szabadidősportban viszont kiaknázzuk a még kiaknázatlan területeket. A különböző területek között pedig összehangoltságra lesz szükség" - mondta székfoglalójában az új szakmai igazgató, aki a versenysport és a szabadidősport mellett a sportágfejlesztést nevezte meg alappillérként.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a jövő heti elnökségi ülésen terjeszti elő a személyi terveit, ennek keretében az eddigi szövetségi kapitányt, Storcz Botondot javasolja majd a megszűnő kapitányi poszt helyébe lépő vezetőedzői tisztség betöltésére. Az MTI kérdésére azt mondta: a vezetőedző feladata lényegében nem változik majd a mostani szövetségi kapitányi teendőkhöz képest, ő lesz a felelős a felnőtt válogatott összeállításáért, a válogatási elvek kidolgozásáért, a versenyprogram és felkészülés menetének összeállításáért, az U23-as és a maratoni szakág viszont a jövőben már nem hozzá tartozik majd.