eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Öttusa Eb - Földházi Zsófia aranyérmes

Földházi Zsófia aranyérmet nyert a drzonkówi öttusa Európa-bajnokság hétfői női versenyében.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint az egész nap kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Földházi az utolsó, futásból és lövészetből álló kombinált számot a második helyről, a vezető ukrán Szpasz mögött 23 másodperccel kezdte meg, majd fantasztikus teljesítménnyel ledolgozta hátrányát, s Európa-bajnokként haladt át a célvonalon.

A pályafutása első országos bajnoki címét éppen 20. születésnapján, június 9-én begyűjtő Földházi először lett egyéniben érmes felnőtt világversenyen.

A Földházi, Gyenesei Leila, Cseh Krisztina alkotta csapat a negyedik helyen végzett.

Földházi Zsófia 1993-ban született Budapesten. Edzői szerint az elmúlt időszakban a mai magyar öttusa utánpótlás egyik kiemelkedő versenyzőjévé vált.

Az új bajnok a KSI SE versenyzője, edzői: Takács Péter, Verrasztó Gabriella, Kuttor Csaba, Schumacher Ákos, Karácsony Gyula.

Földházi Zsófia kétszeres ifjúsági világbajnok (2009, 2010) és többszörös ifjúsági Európa-bajnok háromtusában (2007, 2008, 2009), ifjúsági Európa-bajnok 4-tusában (2011).

Sportolói pályafutását a BVSC úszószakosztályában kezdte öt évesen, fő erőssége a hosszútávú gyors számok voltak, melynek korosztályos csúcsait még máig sem tudták megdönteni. Az öttusa sportágat 2003-ban kezdte el a KSI öttusa szakosztályában, eleinte kéttusával. Ez időtől kezdve párhuzamosan folytatta a két sportágat, melynek eredménye, hogy mindkét sportágban korosztályos válogatott és a Héraklész program tagja lett.

Öttusában a 2009-es év összes nemzetközi ifi versenyét megnyerte: hatszoros Európa-bajnoki, háromszoros világbajnoki címet szerzett. 2010 júniusában a svédországi ifjúsági világbajnokságon egyéniben arany-, váltóban ezüst-, csapatban húgával, Anitával együtt bronzérmet nyertek. Öttusában kvalifikálta magát az I. Ifjúsági Olimpiára, ahol egyéniben ezüstérmet, csapatban 4. helyet szerzett. Az ifjúsági Európa-bajnokságon 2010-ben második helyezést, 2011-ben egy első és egy harmadik helyezést ért el. 2012-ben komoly sérülések nehezítették felkészülését. 2013-ban sérüléséből felépülve sikeres évet kezdett: beépült a felnőtt válogatottba, a felnőtt Világkupán Brazíliában bronzérmet szerzett, majd felnőtt Országos Bajnoki címet nyert.

Zsófia 2009 óta a MOL Tehetségtámogató Program tagja, idén már a Tehetségtámogató Klasszis Program támogatottja.Két testvére is sportol (úszás, öttusa).

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×