eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

"Új dimenzióba kerül a magyar úszósport"

A 2021-es vizes világbajnokságra benyújtott pályázat is téma volt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnapi, évi rendes közgyűlésén, melyen elhangzott: az olimpiai pontok tekintetében tavaly az úszás volt a legeredményesebb sportág Magyarországon.

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök tájékoztatója után a küldöttek megtekinthették a majdani pályázati prezentáció első darabjait, így a Demjén Ferenc, Závodi Gábor szerzőpáros dalának, az "Ússz, amíg élsz" című számnak a videóklipjét, valamint a magyar úszósport múltjáról, illetve a világbajnokság tervezett helyszíneiről - így az új uszodakomplexumról - készült kisfilmeket.

A kitüntetések átadásának sorában a 2012-es év legjobb edzőinek járó díjakat Széles Sándor (a legjobb férfi úszó, Gyurta Dániel felkészítője), Kovácshegyi Ferenc (a legjobb női úszó, Risztov Éva felkészítője) és Fehérvári Balázs (a legjobb ifjúsági korú úszó, Sztankovics Anna felkészítője) vehette át.

Az elmúlt évről készült szakmai beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítésében Kiss László szövetségi kapitány így fogalmazott: "Remélem, a következő években is hasonló sikereket érünk el." Ezzel utalt a mesteredző a 2012-es felnőtt világversenyeken szerzett 60 éremre, amely minden idők legeredményesebb magyar sportági szereplése. Mindehhez Szabó Tünde főtitkár hozzáfűzte, hogy az olimpiai pontok tekintetében az úszás volt a legeredményesebb sportág Magyarországon.

A pénzügyi előterjesztések kapcsán Szabó Tünde jelezte, a 2012-es költségvetést teljes mértékben tartani tudta a MÚSZ, és a PriceWaterhouse könyvvizsgáló cég átvilágítása megállapította, a szövetség szabályos és átlátható gazdálkodást folytat. A főtitkár megjegyezte, a kiemelkedő eredményesség ellenére a MOB-tól érkező konkrét szakmai támogatás összege csaknem 30 millió forinttal csökkent, ugyanakkor a műhelytámogatás, ha nem is ugyanennyivel, de nőtt. Összesen 302 millió forintos központi hozzájárulást kap a MÚSZ - beleértve valamennyi utánpótlás-programot; ugyanakkor tény, a sportág számára óriási távlatot jelent a kormányzat által előirányzott, milliárdos nagyságrendű sportágfejlesztési támogatás - egyértelműsítette a főtitkár.

A tervek között szerepel, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, a kapcsolódó képzési program, az utánpótlás-nevelés fejlesztése, a versenysporthoz kapcsolódó felkészülés további modernizálása - speciális edzőtáborok, videóelemzés -, illetve több meglévő létesítmény rekonstrukciója.

"Új dimenzióba kerül a magyar úszósport" - mondta Szabó Tünde, utalva arra, hogy az állami státuszba kerülő edzők mellett további száz-százhúsz szakember kaphat fizetéskiegészítést a szövetségtől, a szakosztályok vízfelületigényét teljes mértékben ki lehet elégíteni, így néhány év alatt elérhető, hogy a jelenlegi regisztrált úszóversenyzők száma megduplázódjék, és elérje a tízezer főt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×