eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Két góllal verte a horvátokat a Mocsai-csapat

A magyar férfi kézilabda-válogatott 20-18-ra legyőzte Horvátország együttesét Veszprémben, Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így három forduló után hibátlan mérleggel vezeti a négycsapatos csoportot.

A "védelmek összecsapásán" az utóbbi világversenyeken rendre bronzérmes horvát csapat felett aratott sikerrel a magyarok óriási lépést tettek a 2014-es dániai Európa-bajnoki részvétel felé.

A meccs egyik főhőse Nagy Kornél volt, aki csereként beállva ötször volt eredményes, így a horvátok hiába kapcsolták ki a játékból Nagy Lászlót (0 gól), nem sikerült pontot szerezniük.

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 2008. november 2-án győzték le riválisukat - szintén Veszprémben Eb-selejtezőn -, azóta nyolc találkozón át nyeretlenek maradtak ellenük.

Eb-selejtező, 3. forduló:
Magyarország-Horvátország 20-18 (8-7)

gól: Császár 6, Nagy K. 5, Ilyés 3, Mocsai 2, Harsányi 1, Vadkerti 1, Szalafai 1, Törő 1, illetve Nincevic 4, Buntic 4/2, Horvat 4, Vori 3, Kopljar 2, Duvnjak 1

A két csapat százszázalékos mérleggel várta az összecsapást, így egy újabb győzelem bármelyiknek szinte továbbjutást ért volna. A horvátok a legutóbbi olimpián, világ- és Európa-bajnokságon egyaránt bronzérmesek voltak, Londonban éppen a magyarok előtt.

A játékosok "Nekünk 80!" feliratú pólóban melegítettek, ezzel is utalva arra, hogy a magyar szövetség idén ünnepli megalapításának 80. évfordulóját.

Kemény védekezés, kimaradt helyzetek és büntetők jellemezték a meccs első szakaszát, a 8. percben még csak 1-2 volt az állás. Császár duplájával és Mikler védéseivel sikerült fordítani, de ellépni nem. A gólínségre jellemző volt, hogy negyedóra elteltével 4-2-re vezetett a házigazda. Schuch kiállítása alatt, 4-4-nél a 20. percben Mocsai Lajos szövetségi kapitány időt kért, de ettől sem lett hatékonyabb a támadójáték. Császár találataival a szünetben minimális különbség volt a két együttes között. Az irányító harminc perc alatt a csapat góljainak felét dobta.

A második játékrész elején Nincevic két góljával fordítottak a horvátok, és - a pihenő előtti periódust is beszámítva - sorozatban négyszer voltak eredményesek. A tehetetlenséget megunva Mocsai időt kért a 37. percben, 8-10-nél és több poszton cserélt. Az első magyar találatra kilenc percet kellett várni a második felvonásban.

Buntic kiállításából erőt merítettek a hazaiak, ráadásul Mikler immár harmadik alkalommal védett hétméterest. A záró negyedóra 12-12-ről indult, és fej fej mellett haladtak az együttesek. A hajrában Nagy Kornél villanásai 19-17-es vezetést eredményeztek, ám Schuchot ismét - immár véglegesen - kiállították. Buntic büntetőjével 19-18-ra módosult az állás, aztán emberhátrányban Nagy Kornél berepülős, úgynevezett kínai figurából betalált, eldöntve ezzel a két pont sorsát.

Szerdán játszották:
Lettország-Szlovákia 28-24 (14-9)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Horvátország 4, 3. Lettország 2, 4. Szlovákia 0
A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2014-es dániai kontinensviadalra.

Az eddigi mérkőzések:
1. forduló:
Magyarország-Lettország 32-25
Horvátország-Szlovákia 25-21
2. forduló:
Szlovákia-Magyarország 24-28
Lettország-Horvátország 23-30

A további program:
4. forduló:
Horvátország-Magyarország, szombat 18.30, Zágráb
Szlovákia-Lettország, vasárnap 17.30, Vágbeszterce (Povazska Bystrica)
5. forduló (június 12-13.):
Lettország-Magyarország
Szlovákia-Horvátország
6. forduló (június 15-16.):
Magyarország-Szlovákia
Horvátország-Lettország

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×