Milyen lesz Benedek Tibor rajtja?

Infostart
2013. január 30. 13:41
Év eleji kinevezése utáni első tétmeccsére készül Benedek Tibor a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok szakvezető szerdán délután Volgográdban az oroszok ellen Világliga-mérkőzésen irányítja a csapatot. Az elmúlt 25 évben csak Kemény Dénes nyerte meg első tornáját.

Bár közös gyakorlásra nem sok idő volt, ennek ellenére az oroszak ellen Volgográdban, és a következő Vl-meccsen, pénteken Debrecenben a románok ellen is győzelmet vár Bendek Tibor.

A háromszoros olimpiai bajnokból lett szövetségi kapitánynak nem ez lesz az első meccse a válogatott kispadján. Kemény Dénes utolsó éveben másodedzőként segítette a háromszoros olimpiai bajnok szakember munkáját. Megbízott szakvezetőként ősszel már irányította a nemzeti együttest. Akkor a román, illetve az olasz válogatott ellen nyert a magyar csapat.

Kinevezése utáni első meccséről az utolsó budapesti edzés után azt mondta, hogy ugyanarra a lelkesedésre számít most is, mint amilyet az őszi két Világliga-mérkőzésen mutattak a játékosai, amikor szintén nem volt elég idő a taktikai hiányosságok pótlására.

Benedek Tibor nehéz örökséget vett át, amikor Kemény Dénes után megpályázta a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját. Az immár a szövetség elnökeként dolgozó szakember sporttörténelmi tettet ért el azzal, hogy zsinórban háromszor lett olimpiai bajnok. Kemény Dénes első tornáján jelentősen megfiatalított együttessel ragyogóan szerepelt, a sevillai Eb csoportkörben két döntetlent ért el, majd meg sem állt az aranyéremig.

A Kemény-érát megelőző időszakban nem ért el a későbbiekhez fogható eredményeket a nemzeti csapat. A játékosként olimpiai bajnok Horkai György 1993-től irányította szövetségi kapitányként a válogatottat és a legjobb eredmény az 1995-ben elért Világkupa-győzelem volt. A most már a magyar férfi junior válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó szakember első évében 1993-ban ezüstérmet szerzett a sheffieldi Európa-bajnokságon és az athéni világkupán is.

Horkai György elődje Konrád János volt. Kiugró eredményt ő sem ért el az együttessel. 1990-től 1992-ig irányította a férfi vízilabda-válogatottat, vezetése alatt a magyar csapat világbajnoki harmadik helyezést ért el Perth-ben. 1991-ben az Eb-n ötödikek lettek a magyarok.

Konrád János 1990-ben Kásás Zoltánt váltotta. A később Kemény Dénes segítőjeként is dolgozó tréner 1987-ben lett a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Kásás Zoltán a szöuli olimpián ötödik lett csapata. Szerződését 1988 végén meghosszabbították, de az 1989-es Eb-n elért 9. helyezés után lemondott.