Milyen út áll Janicsék előtt?

Infostart
2013. január 10. 16:03
Csipes Tamara, Paksy Tímea és Dusev-Janics Natasa sem versenyezhet más ország színeiben a következő két évben. Benedek Dalma viszont hamarosan szerb válogatottként állhat rajthoz a nemzetközi szövetség döntése értelmében. Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd a lehetséges kiskapukról is beszélt.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség berkein belüli országváltásnak megvannak a szigorú szabályai. Feltétel, hogy az átadó ország - ez esetben Magyarország - hozzájárulását adja; szükség van az átvevő ország befogadónyilatkozatára; illetőleg az országváltásról a nemzetközi szövetségnek határozatot kell hoznia. Ez az oka, amiért Csipes Tamara, Paksy Tímea és Dusev-Janics Natasa kérelmét elutasították - mondta az InfoRádiónak a SportJus Magyar Sportjogász Társaság főtitkára.

Neszmélyi Emil kifejtette: nem szükséges viszont az átadó ország hozzájárulása abban az esetben, hogyha a sportoló utolsó válogatott szereplésének napjától számítva két év eltelt. Illetve van egy másik kiskapu: hogyha az adott sportoló olyan személlyel köt házasságot, aki az átvevő ország állampolgára, akkor szintén nem kell az átadó országtól hozzájárulás. Ez a mentesség azonban csak a házasságkötéstől számított két évig áll fönt. Ez az oka annak, hogy Benedek Dalma megkapta az engedélyt, és a jövőben szerb színekben versenyezhet, míg Dusev-Janics Natasa amennyiben bolgár színekben kívánt volna versenyezni, akkor sem kapta volna meg, mert ő már több mint két éve ment hozzá a jelenlegi férjéhez.

Az ügyvéd kiemelte: ha Dusev-Janics Natasa férje megkapná a szerb állampolgárságot, majd ezt követően elválnának, és újra összeházasodnának, akkor gyakorlatilag ki lehetne játszani a szabályozást. Ez ugyanakkor több mint abszurd, és legkevesebb sportszerűtlen lenne - tette hozzá.

Neszmélyi Emil hangsúlyozta, hogy nem eltiltó határozatról van szó. Ez gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a sportolók továbbra is magyar színekben versenyezhetnek válogatottként. Tehát ha úgy döntenek, hogy magyar válogatottak kívánnak maradni, és beválogatják őket, akkor továbbra is versenyezhetnek. Ha újra magyar válogatottak lennének, a két éves idő számítása, elölről kezdődne. Ha nem lesznek ismét magyar válogatottak, akkor két évet kell kihagyniuk nemzetközi versenyeken, de a klubversenyzést nem érinti - emelte ki.

A két év kihagyás után ismételten kérelmezniük kell, és ha a befogadó ország nyilatkozata rendelkezésre áll, akkor nem elutasítják el az országváltást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást