Kásás Tamás összes szerelmei

Infostart
2012. november 14. 18:47
Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve alcímmel megjelent a Kásás Tamásról szóló könyv. A háromszoros olimpiai bajnok beceneve, "Kása", egyben a könyv címe is. A kötet egyfelől szakmai kulisszatitkokat is felfed, másfelől bulvárlapokkal vetekedő módon és részletességgel nyújt képet a nyilvánosságtól korábban alapvetően elzárkózó Kásás összes nagy szerelméről.

M. Kiss Csaba újságíró és a vízilabdázó közös művében - amelynek szerdán volt a sajtóbemutatója - Kásás egyes szám első személyben mesél eddigi életéről, gyerekkorától kezdve ausztráliai és szicíliai évein át karrierjének zárásáig, felidézve aktív pályafutásának szinte valamennyi állomását, a nagy meccsek hangulatát, s a kívülállók által nem ismert körülményeket.

A kötet egyfelől szakmai kulisszatitkokat is felfed, másfelől bulvárlapokkal vetekedő módon és részletességgel nyújt képet a nyilvánosságtól korábban alapvetően elzárkózó Kásás összes nagy szerelméről - írja az MTI.

Az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott könyv ára 3999 forint. A kötet megtalálható a Bookline kínálatában is.

Nőügyek

Beleköthetnénk a nem túl frappáns címébe (Kása), vagy hogy egy vízilabdázó lehet-e világsztár, de nem érdemes, mert őszintesége és értékes gondolatai másra irányítják a figyelmet - írja az Index a kötetről. Az is talál benne újdonságot, akit elsősorban a sport érdekel, és az is, akit Kásás nőügyei - két Szonja, Anna, Eszter -, a bulvárvonal jobban izgatnak.

Maradjunk a sportnál. Kásás ugyan már kint volt a 96-os olimpián, és ha fontos gólokat is lőtt, igazán akkor lett ismert a neve, amikor az 1997-es Eb-döntőt úgy nyerte 3-2-re Magyarország, hogy mindhárom gólt ő lőtte. 21 évesen.

Ez volt Kemény Dénes első győzelme is, aki épp nemrégiben emelte ki, amit egyébként Kásás is, hogy egy olyan csapat formálódott ekkor, amelyik a junioroknál nem ismerte a vereséget.

Erről a junior korszakról is szót ejt a könyvben, miért szólította őket striciknek Kemény Ferenc, a kapitány édesapja. "A szóhoz kizárólag pozitív kép társult, nagyjából azt jelentette, legyünk dörzsöltek, vagányak, okosak, ravaszak, erősek, magabiztosak."

Elnézést kér a b.zmegért

Természetesen feleleveníti a három olimpiai győzelmet, a 2004-es, fontos büntetőjénél elhangzó bazdmegért például elnézést is kér, ami csak úgy kiszakadt belőle.

Rengeteget beszélgettek Tófalvi Zsuzsa pszichológussal, aki az első, szerb vereség után kíméletlen és kegyetlen önkritikát kért tőlük: mondjanak el mindent, ami nem tetszik.

"Aki beszélt körbeülték a többiek. Arról beszéltem, hogy ennyire motiválatlan, lélek nélküli csapatban még nem játszottam. De az is tévedés, hogy csapatról beszélek. Tizenhárom kiváló játékos, de nem csapat. Nem érzem senkiben a tüzet, magamban sem, ami korábban a csúcsra repített. Ez így lószart sem ér, de fogalmam sincs, hogyan válhatnánk csapattá, ha ez az utóbbi időben nem sikerült."

Vívódó pólós

A vívódás többnyire végigkíséri a könyvet, csak abban biztos, mindent kihozott pályafutásából. Az utolsó bemutatásnál - a spanyolokat verték az ötödik helyért - összefacsarodott a szíve, görcsbe rándult a gyomra, a sírógörcsöt pedig nem tudta leküzdeni, és a víz alatt bőgött egy fél percet.

Kásás autóbalesetét eddig eltitkolta szülei előtt is, a könyvből kellett megtudniuk. "Kikerekedő szemekkel nézett rám apám, káromkodott is egyet. Húztam a számat, amikor a könyv szóba került, de miután láttam egy fejezetet, belementem" - összegzett a hivatalos bemutatón.