eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

"A sikerre is fel kell készíteni a sportolókat"

A sikert is tudni kell feldolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lénárt Ágota sportpszichológus, aki emlékeztetett, hogy a csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint az egyéni sportolókkal. Hozzátette: ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élversenyzőkkel.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva sikerében nagy szerepe volt annak, hogy mentálisan is felkészültek a 10 kilométeres úszás során elképzelhető váratlan helyzetekre - mondta Lénárt Ágota sportpszichológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Minden lehetséges helyzetet szimulálunk azért, hogy ha ilyesmi bekövetkezik, akkor ne kelljen a versenyzőnek gondolkodnia - tette hozzá a szakember.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy a versenyzőkkel külön személyre szabottan készülnek, mindenkinek elemzik a problémáit, majd a versenyek után a közös munka eredményességét.

Kiemelte, hogy sokféle problémával jelentkeznek a sportolók, de a leggyakoribb az, hogy a versenyeken nem sikerül olyan teljesítményt nyújtani, mint edzésen. Tipikus gond az is, hogy a sportoló nem tudja kijavítani múltbéli hibáit, és ez hosszú időn keresztül kísérti.

Lénárt Agota arról is beszélt, hogy a sikert is fel kell tudni dolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat. Szerinte a verseny után a sportolók egy megváltozott tudatállapotba kerülnek, nem fogják fel, mit értek el, sok mindenre emlékeznek, de vannak pillanatok, amik kiesnek az emlékezetükből.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint egy egyéni sportoló estében. Csapatok esetében a közösséggel is foglalkozni kell, nem elég az egyéni felkészítés, csoportos foglalkozásokat kell tartani - magyarázta a szakember, aki szerint fontos, hogy az edzővel is kommunikáljon a pszichológus.

Az olimpia alatt akár éjjel is fordulhattak hozzá a sportolók, a hétköznapokban ez ritkább. Lénárt Agota kiemelte, hogy ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élsportolókkal.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×