"A sikerre is fel kell készíteni a sportolókat"

Infostart
2012. augusztus 23. 08:20
A sikert is tudni kell feldolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lénárt Ágota sportpszichológus, aki emlékeztetett, hogy a csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint az egyéni sportolókkal. Hozzátette: ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élversenyzőkkel.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva sikerében nagy szerepe volt annak, hogy mentálisan is felkészültek a 10 kilométeres úszás során elképzelhető váratlan helyzetekre - mondta Lénárt Ágota sportpszichológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Minden lehetséges helyzetet szimulálunk azért, hogy ha ilyesmi bekövetkezik, akkor ne kelljen a versenyzőnek gondolkodnia - tette hozzá a szakember.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy a versenyzőkkel külön személyre szabottan készülnek, mindenkinek elemzik a problémáit, majd a versenyek után a közös munka eredményességét.

Kiemelte, hogy sokféle problémával jelentkeznek a sportolók, de a leggyakoribb az, hogy a versenyeken nem sikerül olyan teljesítményt nyújtani, mint edzésen. Tipikus gond az is, hogy a sportoló nem tudja kijavítani múltbéli hibáit, és ez hosszú időn keresztül kísérti.

Lénárt Agota arról is beszélt, hogy a sikert is fel kell tudni dolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat. Szerinte a verseny után a sportolók egy megváltozott tudatállapotba kerülnek, nem fogják fel, mit értek el, sok mindenre emlékeznek, de vannak pillanatok, amik kiesnek az emlékezetükből.

A sportpszichológus hangsúlyozta, hogy csapatsportágak esetén más jellegű munkára is szükség lehet, mint egy egyéni sportoló estében. Csapatok esetében a közösséggel is foglalkozni kell, nem elég az egyéni felkészítés, csoportos foglalkozásokat kell tartani - magyarázta a szakember, aki szerint fontos, hogy az edzővel is kommunikáljon a pszichológus.

Az olimpia alatt akár éjjel is fordulhattak hozzá a sportolók, a hétköznapokban ez ritkább. Lénárt Agota kiemelte, hogy ősztől szorosabbra kell fűzni a sportpszichológusi munkát az élsportolókkal.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lénárt Ágota a sikerrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lénárt Ágota a csapat és egyéni sportok közötti különbségrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást