eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Bolt elfut az adóhatóság elől

Nem hajlandó Nagy-Britanniában versenyezni az olimpia legendája, amíg a szigetországban nem változtatják meg az adótörvényeket. Usain Bolt szurkolói értésére adta, hogy az olimpiai játékok után egy ideig nem láthatják, mert a brit adóhatóság a globális szponzori díjait is megadóztatná.

Usain Boltot, a 100 és 200 méteres síkfutás hősét szívükbe zárták a britek, a jamaicai atléta viszont nem zárta szívébe a brit adóhatóságot. A hatszoros olimpiai aranyérmes atléta annyira megharagudott arra, hogy milliós keresetét alaposan megcsapolnák nagy-britanniai fellépései miatt, hogy közölte: egy időre kerülni fogja a szigetországot.

Az atléta tavaly 20 millió dollárt keresett. "Ahogy megváltoztatják az adótörvényeket, állandóan itt leszek" - mondta. "Szeretek idejárni, nagyon sok jamaicai drukkerem él itt és ez csodálatos" - közölte.

Õfelsége adóhatósága, az HMRC nemcsak a villámlábú futó honoráriumát adóztatná meg, hanem a Pumával kötött, 12,5 millió fontos globális szponzori szerződéséből is megtartana valamit a brit kincstárnak.

"Usain Bolt jelentős összeget kap majd, hogy egy bizonyos márkájú ruhát és cipőt viseljen és az adóhatóság részesedni akar a jövedelemből" - magyarázta Glyn Bunting, a Deloitte pénzügyi cég partnere a BBC rádióban.

A világ leggyorsabb embere már az olimpiát megelőző három évben is kerülte a brit atlétikai pályákat. A játékokon is csak úgy indult, hogy az adóhatóság adóamnesztiát hirdetett a versenyzőknek. Két évvel ezelőtt lemondta szereplését az Aviva London Grand Prix-n és inkább Párizsban futott - 250 ezer dollárért. Bolt ügynöke azt mondta, hogy a brit adótörvények sok sztárt távol tartottak a szigetországtól.

Rafa Nadal teniszcsillag például a brit adóhatóság miatt mondta le idei szereplését a wimbledoni előtornának számító queensi bajnokságon. Nadal arra panaszkodott, hogy a szponzori szerződések megadóztatása miatt mínuszba kerül, amikor Angliában játszik.

A britek felemás érzésekkel tekinthetnek kedvenceikre. A pénzügyi válság és a megszorítások miatt az aktivisták hatalmas kampányt folytattak a bankárok és más kiváltságosnak tartott rétegek fokozottabb megadóztatására. Ha azonban a London gazdaságát nagy részben működtető pénzügyi szektor fizetéseit is jobban megadóztatják, akkor nehéz megmagyarázni, hogy a gazdag sportolókkal miért bánjanak kesztyűs kézzel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×