Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Éva győzelme áldásként jött"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Risztov Éva olimpiai bajnoki győzelmét kevesen várták, miközben akadtak többen is, akik maradéktalanul bíztak benne.

Így a debreceniek, akiknek képviseletében Kósa Lajos polgármester nyilatkozott az MTI-nek:

"Amikor a mai versenyre odahaza elkezdtük szervezni az utunkat, a feleségem ötlete volt, hogy hozzuk magunkkal Évi édesanyját is. Abban maradtunk, ne szóljunk előre, legyen meglepetés. A feleségem azt mondta, nem lesz baj belőle, ha jön, ő ismeri mindkettőjüket jól, anyukája jelenléte inkább doppingolja majd Évát. Így is történt. Büszkék vagyunk Debrecen friss olimpiai bajnokára!"

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke így értékelt:

"Az egyetemes magyar úszósport nagy sikere ez! Gyurta Dani aranya és Cseh Laci bronza után született egy újabb arany, így 28 olimpiai pont a mérleg, szemben a pekingi 19-cel. Éva győzelme áldásként jött, s külön köszönet azért, hogy Ruza József és Orendi Mihály közreműködésével Debrecenben újraépíthette úszókarrierjét. Minden tiszteletem a városé. Jelképes értékű, hogy mire képes a sport, hiszen az együvé tartozást mutatja a polgármester úrék villámlátogatása, de az is, hogy Risztov Éva egyik kezével édesanyját, a másikkal pedig Kósa Lajost, Debrecen első emberét ölelte át találkozásukkor."

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya Budapestről, telefonon értékelt az MTI-nek.

"Az egész úszótársadalom nevében gratulálok Évának ezért a gyönyörű eredményért! Korábbi főtitkárunk, Ruza József tanácsára ment Debrecenbe, ahol nemcsak úszni kezdett újra, hanem egyetemre is beíratták. Le a kalappal Kósa Lajosék előtt. És persze legfőképpen Éva előtt, aki csaknem négyéves kihagyás után lett szinte példátlan módon olimpiai bajnok, ez elképesztően nagy dolog!"

"Több mint fél éve velünk készül, az edzőtáborainkban mi vezettük a tréningjeit, a mi edzésterveink alapján készült az olimpiára is - mondta Kovácshegyi Ferenc, a Széles Sándor vezette Jövő SC-s edzői csapat tagja, aki az alkalmi tolmács szerepét is ellátta a Hyde Parkban Risztov Éva mellett. - Amikor pedig nem velünk dolgozott, Debrecenben Dévay László készítette fel. Hogy idáig jutott, abban szerepe van korábbi edzőinek, Bán Sándornak, a kőbányai műhelynek és Vajda Tamásnak egyaránt."

"Nagyon örülünk Éva győzelmének, kemény versenyben nyert, valóra váltva éremesélyét. Egy sanyarú sorsú sportág nagy sikere ez!" - összegzett Kalaus Valter a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára.