eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem védheti meg címét Kemény Dénes válogatottja

Nem jutott be az elődöntőbe a magyar vízilabda-válogatott, s ezzel biztossá vált, hogy megszakad a sydneyi olimpián indított sorozat: a háromszoros aranyérmesekből nem lesz négyszeres. A világbajnok olasz válogatott 11-9-re legyőzte Kemény Dénes válogatottját.

Bizonyos szempontból a legfontosabb mérkőzéséhez érkezett el az ötkarikás játékok pólótornáján a Kemény Dénes irányította, címvédő magyar együttes. A helyzet úgy festett ugyanis, hogy a negyeddöntős csata vesztese már csak az 5-8. helyek valamelyikét szerezheti meg, míg a győztes a legjobb négy között folytathatja. Márpedig mind a talján, mind a magyar alakulat az éremszerzés egyértelmű céljával érkezett a brit fővárosba, miközben szerdán csak egyikük vágya teljesülhetett.

A statisztika szerint a két válogatott eddig 12 ízben csapott össze olimpián, és három döntetlen mellett hét magyar, s csupán két olasz győzelem született. Az eddigi utolsó mérkőzést ötkarikás játékokon 2000-ben, Sydneyben vívták a felek, hasonlóképpen a negyeddöntőben, akkor és ott Magyarország csapata diadalmaskodott 8-5-re - majd meg is nyerte az olimpiát...

A szerdai meccs - amelyre kivételesen nem telt meg az ötezres Vízilabdacsarnok, bár szemmel láthatóan megvolt a nézőtéri magyar túlsúly - magyar góllal indult. Igaz, ekkor már több mint öt perc lepergett az első negyedből a kölcsönös rontások özöne miatt, de ki bánta, amikor Kiss Gergely passzát Kásás Tamás vágta a léc alá (0-1). Gyorsan egyenlítettek a olaszok, de pazar volt a válasz: Szivós Márton hosszú passzából Varga Dénes lőtt elemi erővel a hálóba (1-2). Kilenc másodperccel az első szünet előtt érkezett - igen távoli bomba formájában - az egyenlítő találat (2-2).

A második negyed olasz nyitógólja is hasonló messzeségből született. Madaras Norbert bal keze villant, de a nem éppen megszépítő messzeségből leadott újabb itáliai löket is célba ért (4-3). Aztán sokáig semmi érdemi nem történt, mígnem a nagyszünet előtt emberelőnyből Varga Dániel egalizált, csakhogy a maradék öt másodpercbe még "belefért" egy újabb távoli talján találat is (5-4).

Fórból Madaras volt eredményes a harmadik játékrész elején, s ugyanígy élt a létszámfölényes helyzetével az ellenfél, ráadásul kétszer egymás után (7-5), miközben a parton jegelni kellett Kásás fájós térdét. Magyar kapufák után az olaszok büntetőhöz jutottak, ez bement, kezdett aggodalmat keltővé válni a helyzet (8-5). Főleg, hogy Hosnyánszky Norbert amúgy káprázatos csavargólját nem adták meg azzal, hogy öt méteren belülről lőtte el.

A zárónegyedben sem akart megtörni a magyar gólnélküliség átka, végre aztán Steinmetz Ádám büntetőt harcolt ki, a csapatkapitány Biros Péter pedig nem hibázott (8-6). Zúgott is a "Ria, ria, Hungária!", de a harmadszor is eredményes Pietro Figlioli megúszásból visszaállította a háromgólos különbséget (6-9). A vízbe visszatért Kásás szemfüles lövéssel szépített, majd Varga Dénes jobb felső sarkos bombával zárkóztatta tovább a Kemény-legénységet (9-8). Még maradt idő az egyenlítéshez is, azaz csak maradt volna, mert egy perccel a vége előtt egy "félpályás" lövés Szécsi kapujában kötött ki (10-8). 39 másodperc volt hátra, amikor Madaras szélről betalált (10-9). Az elkeseredett igyekezet azonban már nem segített, sőt a legutolsó másodpercben a fórt kapott olaszok még a kegyelemdöfést is bevitték (11-9).

Nyert a világbajnok az olimpiai bajnok ellen, az olaszok játszhatnak éremért, a címüket vesztő magyarok az 5-8. helyért folytatják szereplésüket, s pénteken az ausztrálokkal találkoznak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×