eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Miért éri meg olimpiát rendezni?

Egy olimpia haszna nem csak a bevétel és a kiadás egyensúlyát jelenti - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabados Gábor sportközgazdász.

A nyári olimpia az az esemény, ami túlmutat a sporton - mondta az InfoRádió Aréna című műsorban Szabados Gábor, aki kiemelte: az olimpia egy komplex gazdaság esemény, ami a rendező ország számára egy gazdaságélénkítő csomaggal ér fel.

Olyan beruházásokat von maga után a rendezés, amelyeket később az adott ország hasznosítani tud, és ez az élet színvonalának növekedésében és a gazdasági élet fejlődésében valósulhat meg - fűzte hozzá Szabados Gábor.

Kiemelte azt is, hogy az olimpiának pr hatása is van, a rendező város ugyanis népszerűsíti magát, növeli vonzerejét és hitelét a világban.

Nem törvényszerű azonban, hogy az olimpia mint befektetés jól sül el. A szakértő példaként említette az 1976-os montreali olimpiát, ami minden idők legnagyobb bukásának számít.

Az 1980-as moszkvai nyári játékoktól kezdve a NOB gazdasági alapon szervezte meg az olimpiákat - Los Angeles 1984-ben már ezen az elven rendezte meg a sporteseményt.

Hosszú távon az olimpia - minden befektetést beleszámítva - nyereséges a rendező ország számára, még akkor is, ha ez konkrét számokban nem kimutatható - véli Szabados Gábor.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×