Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért éri meg olimpiát rendezni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy olimpia haszna nem csak a bevétel és a kiadás egyensúlyát jelenti - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabados Gábor sportközgazdász.

A nyári olimpia az az esemény, ami túlmutat a sporton - mondta az InfoRádió Aréna című műsorban Szabados Gábor, aki kiemelte: az olimpia egy komplex gazdaság esemény, ami a rendező ország számára egy gazdaságélénkítő csomaggal ér fel.

Olyan beruházásokat von maga után a rendezés, amelyeket később az adott ország hasznosítani tud, és ez az élet színvonalának növekedésében és a gazdasági élet fejlődésében valósulhat meg - fűzte hozzá Szabados Gábor.

Kiemelte azt is, hogy az olimpiának pr hatása is van, a rendező város ugyanis népszerűsíti magát, növeli vonzerejét és hitelét a világban.

Nem törvényszerű azonban, hogy az olimpia mint befektetés jól sül el. A szakértő példaként említette az 1976-os montreali olimpiát, ami minden idők legnagyobb bukásának számít.

Az 1980-as moszkvai nyári játékoktól kezdve a NOB gazdasági alapon szervezte meg az olimpiákat - Los Angeles 1984-ben már ezen az elven rendezte meg a sporteseményt.

Hosszú távon az olimpia - minden befektetést beleszámítva - nyereséges a rendező ország számára, még akkor is, ha ez konkrét számokban nem kimutatható - véli Szabados Gábor.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.