Egy bronzérmes, s még még pontszerző - a londoni csütörtök összefoglalója

Infostart
2012. augusztus 2. 22:16
Cseh László bronzérmet nyert a férfi 200 méteres vegyesúszásban. Joó Abigél ötödik lett a cselgáncsozóknál, Bognár Richárd hatodik dupla trapban. A londoni csütörtök összefoglalója.

Cseh László 1:56.22-vel lett harmadik, Michael Phelps és Ryan Lochte mögött. Ami a nap többi magyarját illeti az uszodában: Takács Krisztián 12. lett az 50 méteres gyorsúszásban. Pulai Bence 14. a 100 méteres pillangóúszásban. Kapás Boglárka a hatodikként került a 800 m gyors pénteki fináléjába. A szám másik magyarja, Risztov Éva a 13. lett.

Cselgáncsban a 78 kg-os Joó Abigél az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzése felénél, 2:30-cal a vége előtt egy vazaarival vezetett az amerikai világbajnok, Kayla Harrison ellen. Ami még fontosabb: abszolút uralta a mérkőzést. Egy földharcban azonban megsérült, óriási fájdalmakkal állt talpra. Harrison lerohanta, ipponnal megverte. Joó úgy döntött, nem adja fel, versenyez a vigaszágon. "Amikor megkérdezték, hogy kiállok-e, mondtam persze, hogy kiállok, pedig akkor még annyira fájt a lábam, hogy megmozdítani sem tudtam. Az orvos azt mondta, hogy a porc sérült, s ha küzdök, akkor se lesz rosszabb. Kaptam rá egy szép kötést, meg fájdalomcsillapítót. Más is küzdött már így, Karakas Hédinek is szét van szakadva a combja" - mondta. Aztán felment a tatamira, s ipponnal verte a a lengyel Daria Pogorzelecz. Utolsó mérkőzését a dzsúdós a világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeo ellen vívta. Hősiesen, noha sérülése láthatólag akadályozta a dobásindításokban. Joó továbbra sem talált fogást a francián, aki viszont 1:18 perccel a vége előtt villámgyorsan eldobta őt, s ipponnal győzött. Joó első legyőzője, Harrison megnyerte az olimpiát.

A férfi kézilabda-válogatott 26-19-re kikapott a horvát csapattól. Az újabb győzelemmel a horvátok biztosan továbbjutottak a negyeddöntőbe, a magyarokra pedig még sorsdöntő meccs vár a spanyolok és főleg a szerbek ellen.

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős ötödik lett középdöntős futamában, így a B döntőben, azaz a 7-12. helyért folytathatja szereplését szombaton.

Az ökölvívó Harcsa Zoltán bejutott a negyeddöntőbe a 75 kg-os súlycsoportban, miután 16-7-es pontozással legyőzte a namíbiai Mujandje Kasutót. A 19 éves Harcsa a brazil Florentino Falcao ellen lép hétfőn a ringbe, s ha nyer, már biztosan érmes.

Bognár Richárd 182 koronggal a hatodik, azaz pontszerző helyen végzett férfi dupla trapban. A 45 éves sportlövő a magyar küldöttség legidősebb versenyzője. Bognár az alapversenyben 137 találatot ért el, s ezzel a hatodik helyen még éppen bekerült a fináléba. A 2010-es világbajnokságon ötödik, olimpiai újonc Bognár - aki mindössze hat éve kezdett foglalkozni komolyabban ezzel a számmal - 45 találatot ért el a fináléban, s ezzel, noha akadtak olyan szakaszai a finálénak, amelyekben akár az éremszerzésben is reménykedhettünk, végül a hatodik helyen végzett.

Szörfben Detre Diana hat futam után a 17. helyen áll. A csütörtöki ötödik részversenyen a 16., a következőn pedig a 14. helyen ért célba. Ezzel a 26 fős mezőnyben őrzi 17. helyét. A férfiaknál a hetedik helyen végzett Gádorfalvi Áron az ötödik futamban. A hatodikban a 21. helyen zárt, összesítésben pedig a 21. pozíciót foglalja el a 38 tagú mezőnyben.

Harmadik csoportmérkőzésén megszerezte első győzelmét a címvédő magyar vízilabda-válogatott. Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese Romániánál bizonyult jobbnak 17-15-re. Az első két negyed szoros csatát hozott, utána már nem volt veszélyben a győzelem. A magyarok legközelebb, szombaton a házigazda britekkel találkoznak.