eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Feladta a csúcstámadást Klein Dávid

Hiányos akklimatizációja és gyomorpanaszai miatt körülbelül 8000 méteres magasságban pénteken feladta csúcstámadását a Mount Everesten Klein Dávid. A magyar hegymászó oxigénpalack használata nélkül, szólóban próbálta meghódítani a hegyet.

A visszafordulás okairól és körülményeiről szombaton maga az alpinista számolt be az expeditions.hu honlapon. Klein Dávid közleményében úgy fogalmazott: a Docler Everest Expedíció (2012) már az induláskor, majd az alaptáborba érkezés után összesen 2 hetes időveszteséget szenvedett el. Emiatt és a kedvezőtlen időjárás következtében a sikeres csúcsmászáshoz szükséges akklimatizációs túrák egy részét nem tudta teljesíteni. Május 18-án ugyancsak külső tényezők miatt az első csúcsmászásra alkalmas "időjárási ablakot" sem tudta kihasználni.

A következő alkalom az előrejelzések alapján szombatra ígérkezett, ezért kedden indult el az alaptáborból, és jó ritmusban haladva még másnap elérte az Északi-nyerget. Az ott kiépített egyes táborban azonban erős gyomorpanaszokkal küszködött. Így csütörtökön rendkívül erős szélben, legyengülve és hiányos akklimatizációja miatt lassan, komoly energiaveszteségekkel érte el a 7700-7800 méter magasságban kiépített kettes tábort.

Az éjszakát a magashegyi betegség fokozódó tünetei miatt pihenés nélkül töltve pénteken reggel 7-kor indult tovább azzal a szándékkal, hogy a délután folyamán elérje a 8300 méteren álló utolsó, hármas tábort, ahonnan rövid pihenést követően még aznap este folytatta volna a mászást a csúcsra tartó utolsó szakaszon.

Ám állapota és rendkívül lassú tempója valószínűtlenné tette a hármas tábor biztonságos elérését, ezért nagyjából 8000 méteren, helyi idő szerint reggel 9 óra körül a visszafordulás mellett döntött.

Klein Dávid azóta épségben elérte az 5100 méteren lévő alaptábort, s bár útközben felmerült benne egy újabb, június 2-i csúcskísérlet lehetősége, a meteorológiai prognózisok ismeretében erről le kellett mondania.

A sportember közölte: mivel az elmúlt években többször próbálkozott az Everest palack nélküli megmászásával, ezért a következő években várhatóan más himalájai csúcsok meghódítására indul. "A világ legmagasabb csúcsának tiszta megmászását nem adom fel, és remélem, hogy az eddigi expedíciók tanulságaira építve előbb-utóbb sikerül e nemes cél elérése" - tette hozzá.

A Docler Everest Expedíció március 28-án indult Budapestről, majd többszöri átszállással megérkeztek Katmanduba, az előzetes tervekkel ellentétben viszont csak április 10-én kaptak engedélyt a kínai határ átlépésére.

Bár egyedül tervezte a csúcsot meghódítani, a Everest alsóbb régióiban nem volt egyedül: alaptábor-vezetője rádión követte nyomon mozgását, figyelte a meteorológiai előrejelzéseket, és gondoskodott az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről.

A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel, mindössze négy hazai alpinista járt 8600 méter felett. Oxigénpalackot használva máig három magyar állampolgárságú mászó - Erőss Zsolt, Jelinkó Attila és Ugyan Anita - állt a csúcson, amelyet eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 160 körül van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×