eur:
393.92
usd:
368.88
bux:
65781.71
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Miért játszhat BL-döntőt a Bayern München?

A kérdés akár szimplán is megválaszolható: azért, mert továbbjutott a csoportjából, aztán az egyenes kieséses szakaszban túljutott a Baselen, az Olympique Marseille-en és a Real Madridon is. De a válasz talán nem ennyire egyszerű. A Bayern ugyanis hullámhegyeket és hullámvölgyeket élt meg a szezonban.

"Amióta csak tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét Münchenben rendezik május 19-én, csak egy a célunk, hogy ott legyünk. Még soha, egyetlen csapat sem nyerte meg a Bajnokok Ligáját a saját stadionjában. Mi akarunk az elsők lenni" - mondta nemrégiben Bastian Schweinsteiger, a Bayern mai keretének egyik ikonja, a csapat kevés bajor játékosának egyike.

Valóban: az AS Roma - még a BEK sorozatán belüli - 1984-es, tizenegyesekkel elveszített döntője óta egyetlen csapatnak sem adatott meg, hogy a saját pályáján, a saját közönsége előtt játszhasson finálét a királykategóriában. A Bayern most ezt érte el, egy olyan szezon végén, amelyben minden hazai BL-mérkőzését megnyerte eddig.

Jupp Heynckes (aki játékosként éppen a Bayern legnagyobb akkori riválisánál, a Borussia Mönchengladbachnál élte a fénykorát, s volt, például, a Bundesliga gólkirálya is), 2011 nyarán immár harmadszor szerződött edzőként a bajor klubhoz. Louis van Gaal 2011 áprilisi, 648 napos regnálás utáni távozása után bő két hónapon keresztül az ugyancsak holland Andries Jonker vezette a csapatot, deklaráltan ideiglenes jelleggel. Július elsején aztán érkezett Heynckes, aki 1987 és 1991 között két bajnokságot nyerve 1561 napon át, majd Jürgen Klinsmann menesztése után beugorva, 2009 tavaszán 35 napon át már dirigálta a klub játékosait.

A Bayernnél az edzőnek van szava az igazolásoknál, de nem kizárólagos az akarata. Mindazonáltal Heynckes is úgy vélte, az egyik legfontosabb nyári teendő egy kapus igazolása. A kiszemeltet megszerezte a klub: a rivális Schalke válogatottja, Manuel Neuer érkezett. A Bayern 22 millió eurót fizetett érte, ezzel Neuer minden idők harmadik legdrágább kapusává lépett elő. Õ lett aztán a legfontosabb nyári igazolás, noha a középső védő, s ugyancsak válogatott Jerome Boateng is alapemberré vált. Rafinha kevésbé vált be. Ami a játékosállományt illeti: az érkezettek köre még kiegészítendő a japán Usamival és Nils Petersennel, de két olyan játékos távozott, mint Hamit Altintop és Miroslav Klose. Az összmérleget megvonva a védelemben erősödött a csapat, elöl meg nem vált gyengébbé.

Nem indult könnyen a szezon, a Bayern nem tudta megnyerni sem a Ligakupát, sem a hazai rendezésű Audi Kupát, sőt kikapott az első bajnokin a Borussia Mönchengaldbachtól, ráadásul az Allianz Arénában. Utána ellenben minden egycsapásra megváltozott: a következő nyolc bajnoki mérkőzésen nem kapott gólt (Manuel Neuer klubcsúcsot állított fel, minden sorozatot beleértve 1147 percen keresztül érintetlen maradt a hálója), s hetet meg is nyert e találkozók közül.

Utána ellenben hullámvölgy következett, öt bajnokiból csak kettőt nyert meg az együttes, s a Mainz elleni 2-3 után az addigi listavezető visszacsúszott a harmadik helyre. Ugyanakkor jól hajrázott, az utolsó három 2011 őszi bajnokit megnyerve a félidény "bajnokaként" zárt. Ez utóbbi passzolt a Bajnokok Ligájában mutatott teljesítményhez: ott ugyanis a Bayern a vitathatatlanul legnehezebb csoportból, angol (Manchester City) és spanyol (Villarreal) csapatot kiejtve, olasz (Napoli) előtt zárt csoportelsőként. Megjegyzendő: a Bayern a BL-ben selejtezőt vívva kezdte a mostani idényt. Nem az FC Basel volt az első svájci klub, amelyet kiejtett az idényben, hanem az FC Zürich, még augusztusban. A kék-fehérek elleni kettős győzelem után következett a csoportkör, amelyben a Bayern, legalábbis, ameddig be nem biztosította a csoportelsőséget, a szebbik arcát mutatta. Öt forduló után négy győzelemmel és egy döntetlennel állt, a zárónapon a Manchester City elleni vereség már nem számított.


A tavaszi folytatásban élte meg a Bayern talán az idény legnehezebb heteit. Kikapott a BL nyolcaddöntő első mérkőzésén Bázelben, míg a Bundesligában az első hét tavaszi meccsből csak hármat nyert meg. Az őszi elsőből egy időre harmadik, majd a Dortmund mögött jelentős ponthátránnyal álló második lett. A Hoffenheim elleni 7-1 azonban új fejezetet nyitott: három mérkőzésen 20 gólt szerzett a csapat, ebbe beleesett a Basel elleni visszavágó is. Egyetlen más szakasz sem mutatta jobban, milyen hullámhegyeket és hullámvölgyeket képes megélni a csapat.

Miután az Olympique Marseille ellen kettős győzelemmel jutott a BL elődöntőjébe, egy öt mérkőzésből álló győzelmi sorozat lezárásaként (elsősorban Arjen Robben hibái miatt) elveszítette a Borussia Dortmund elleni bajnoki "döntőt". Jupp Heynckes csapatának attól kezdve már tulajdonképpen a Bajnokok Ligájára kellett koncentrálni, a Real Madrid elleni hazai győzelem, Mario Gomez utolsó perces gólja, mint kiderült, rengeteget ért. De kellett a tizenegyesekkel kiharcolt továbbjutáshoz a Bernabéuban mutatott bátor játék is, az a 120 perc volt az idény során a Bayern egyik legjobb teljesítménye.
 



Annak köszönhetően játszhat szombat este döntőt a müncheni Allianz Arénában -igaz, nem a legjobb előjelek után. A Bayern múlt szombaton sima, 5-2-es vereséget szenvedett Berlinben, a DFB-kupa döntőjében a hazai idény legjobb csapatától, a Borussia Dortmundtól. Heynckesnek sok gondja támadt a védelemmel, amelyből a BL-döntőre, eltiltás miatt kiesik Luiz Gustavo, David Alaba és Holger Badstuber is.

Nagy veszteség ez a bajorok számára (noha ők is tudják, mi is tudjuk, hogy a Chelsea-nek is lesz négy fontos hiányzója, John Terry, Ramires, Braniszlav Ivanovics és Raul Meireles), mert a trió meghatározó szerepet töltött be a szezon során. Badstuber például egyenesen a negyedik legjobb a Bayernből a Kicker bajnoki osztályozókönyve alapján, csak Franck Ribéry, Bastian Schweinsteiger és Toni Kroos előzi meg. Badstuber 33, Luiz Gustavo 30, Alaba 28 bajnoki meccsen játszott a 34-ből, ugyanez a szám a BL-szerepléseket tekintve 12, 12 és 11.

Azt szokták mondani: a Bayernnek a támadójáték az erőssége, s ez így van. Elsősorban az Arjen Robben, Mario Gomez, Franck Ribéry hármasban bíznak a bajor szurkolók. A holland egykori klubja ellen játszik a döntőben, Ribéry "pótolja", hogy 2010-ben,az Inter ellen nem játszhatott, Gomez pedig még akár utol is érheti Lionel Messit a sorozat góllövőlistájának élén, 13 gólt szerzett eddig. A középcsatár 13 gólja mellett a társak összesen 15-öt szereztek eddig a BL 2011-2012-es idényében.

Az eltiltások miatt nem könnyű megtippelni a várható összeállítást, de lehet az alábbi is: Manuel Neuer -Rafinha, Jerome Boateng, Anatolij Timoscsuk, Philipp Lahm - Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos -Thomas Müller (Danijel Pranjic) - Arjen Robben, Mario Gomez, Franck Ribéry

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×