Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A spanyolok beugranának rendezőnek a labdarúgó EB-n

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ángel María Villar, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke felajánlotta az UEFA-nak, hogy országa és szövetsége kész átvenni a június 8-án rajtoló Európa-bajnokság megrendezését az ukrán belpolitikai helyzet miatt. Az Onda Cero rádióállomás szerint a spanyol elnök már beszélt is Michel Platinivel, az UEFA elnökével a beugrás lehetőségének felajánlásáról.

A spanyol ajánlatot az elmúlt hét eseményei öszönözték. A lengyel-ukrán közös rendezésű torna egyik helyszínén, Dnyipropetrovszkban pénteken négy bomba is robban, 29 embert megsebesítve.

Az Amnesty International közleményt jelentett meg az ukrán helyzetről, amelyben leszögezi: "Az ukrán kormánynak sürgős rendőrségi reformokat kell kezdeményeznie még a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt, különben az ukrajnai mérkőzésekre látogató szurkolók is veszélybe kerülnek az ellenőrzés alól kicsúszott ukrán rendőri erők részéről."

Világszerte nagy visszhangot váltott ki, hogy a börtönben megverték Julija Timosenko volt miniszterelnököt, aki október óta tölti hétéves büntetését. Angela Merkel német kancellár és Joachim Gauck államfő bejelentette, hogy nem hajlandó Ukrajnába utazni a torna idején, tiltakozásul. A belügyminiszter Hans-Peter Friedrich, aki egyben a német sportért felelős miniszter, csak azzal a feltétellel utazik el a június 13-i Németország-Hollandia mérkőzésre, ha előtte a börtönben találkozhat a lassan két hete éhségsztrájkot folytató Timosenkóval. (A német labdarúgó-vállogatott mindhárom csoportmérkőzését Ukrajnában játssza.)

Ugyancsak tiltakozott a Timosenkóval szembeni bánásmód miatt az Eb-szereplő Csehország elnöke, Václav Klaus lemondta májusra tervezett ukrajnai látogatását. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is jelezte, nem utazik Ukrajnába a torna alatt.

Az UEFA ügyvezető igazgatója, Martin Kallen a hétvégén a müncheni Süddeutsche Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy "az egyetlen lehetőség, ami az UEFA előtt nyitva áll, a torna elhalasztása egy évvel". Kizárta, hogy az európai szövetség - megtartva a lengyeleket rendezői mivoltukban - egy másik szomszédos országra, például Németországra bízná a társrendezést.

A spanyolok felajánlása érdekes, de nagyon nehezen elképzelhető, hogy az ukrán belpolitikai helyzet bizonytalansága miatt az UEFA a lengyeleket (is) büntesse.