Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig 125 magyar sportoló jutott ki Londonba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hét végén 18-cal nőtt a londoni olimpiára nevezhető magyar sportolók létszáma, így jelenleg 125 fős a csapat.

Pénteken a női vízilabda-válogatott harcolta ki az ötkarikás részvételt, szombaton a birkózó Ligeti Dániel és a vívó Szász Emese, illetve két férfi gyalogló teljesített B szintet, közül egy indulhat majd a játékokon. Vasárnap a Czékus, Kiss műúszópáros szerzett kvótát.

Az úszóknál és az atlétáknál speciális a helyzet, ebben a két sportágban ugyanis szintek teljesítése az olimpiai részvétel feltétele.

Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet indítani a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.

Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet.

A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.